Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tusentals protesterar mot polisvåld i USA

Protesterna mot den amerikanska polisens våld mot afroamerikaner har nått Sverige. Tusentals svenskar demonstrerar genom att checka in digitalt hos den amerikanska ambassaden på sociala medier.
Protest • Publicerad 2 juni 2020
Arrangörerna kräver rättvisa för George Floyd och de afroamerikaner som dödats av polisen i USA. I bakgrunden den svenska polisen Malou Huisman Särelind.
Arrangörerna kräver rättvisa för George Floyd och de afroamerikaner som dödats av polisen i USA. I bakgrunden den svenska polisen Malou Huisman Särelind.Foto: Jessica Gow/TT
Aysha Jones, som är en av arrangörerna, deltar vid en manifestation utanför amerikanska ambassaden. Demonstrationen är digital och endast talarna är på plats vid ambassaden.
Aysha Jones, som är en av arrangörerna, deltar vid en manifestation utanför amerikanska ambassaden. Demonstrationen är digital och endast talarna är på plats vid ambassaden.Foto: Jessica Gow/TT

– Svarta människor dör världen runt. En svart människa i världen har större risk att dö genom våld eller mord, säger aktivisten och initiativtagaren Aysha Jones i en livesändning utanför den amerikanska ambassaden i Stockholm.

Arrangörerna kräver rättvisa för George Floyd och de afroamerikaner som dödats av polisen i USA. Men vill också uppmärksamma strukturell rasism och våld mot svarta i Sverige.

Annons

– Flera mord sker mot svarta kroppar, kroppar som min. Det kunde varit jag, mina söner, min mamma och mina bröder, säger Jones.

Kräver en markering

Demonstranterna kräver också att Sverige markerar mot den amerikanska regeringen.

– Sverige bör göra som de gjort mot vilket annat land som helst och ställa makthavare i USA till svars för det de gör mot sitt folk.

Över 60 000 människor har på tisdagen samlats på Facebook för att delta i protesten digitalt, genom att checka in hos den amerikanska ambassaden på sociala medier. Demonstrationen kommer att pågå varje tisdag ett tag framöver, enligt Jones.

– Det är helt fantastiskt att det blev så stort och att det är så många som visar sitt stöd. Men jag hoppas uppslutningen är kontinuerlig, och inte bara i dag för att det uppmärksammas medialt.

Digital protest

Även polisen Malou Huisman Särelind, som var på plats för att bevaka samlingen utanför ambassaden, ställde sig bakom banderollen med texten "Black lives matter".

– Jag står bakom deras budskap och ville visa att vi poliser tycker att alla människor har ett lika värde, säger hon.

Protesten sker digitalt för att inte förvärra smittspridningen av coronaviruset.

– Människor dör av pandemin men också av det vi demonstrerar mot här i dag. Jag tror att vi kan göra våra röster hörda, även digitalt, säger Aysha Jones.

Fakta: George Floyds död

Den 46-åriga dörrvakten George Floyd grips i Minneapolis i Minnesota i USA den 25 maj, misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar på ett matställe. Under ingripandet pressar en vit polisman sitt knä mot Floyds nacke i över åtta minuter medan andra poliser tittar på. En förbipasserande filmar när Floyd ligger handfängslad med ansiktet ner i marken och upprepade gånger säger "jag kan inte andas" innan han förlorar medvetandet.

Två obduktioner, den officiella och en som har beställts privat, har kommit fram till att Floyd kvävdes till döds. De fyra poliser som deltog i ingripandet har fått sparken och polisen som pressade sitt knä mot Floyd har åtalats för att ha dödat honom.

Fallet tände gnistan till de omfattande protester mot rasistiskt polisvåld mot svarta som började i Minneapolis men som sedan dess har spridit sig över hela USA och världen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons