Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Två anhållna efter dödssprängning i Uppsala

En kraftig explosion inträffade tidigt på torsdagsmorgonen i Fullerö vid Storvreta utanför Uppsala. En kvinna i 25-årsåldern har avlidit. Två personer är anhållna. Händelsen kopplas till den pågående gängkonflikten.
Brott • Publicerad 28 september 2023
En kraftig explosion inträffade tidigt på torsdagsmorgonen i Fullerö vid Storvreta utanför Uppsala. En kvinna i 25-årsåldern har dött i samband med händelsen. Husnumret är maskat i bilden.
En kraftig explosion inträffade tidigt på torsdagsmorgonen i Fullerö vid Storvreta utanför Uppsala. En kvinna i 25-årsåldern har dött i samband med händelsen. Husnumret är maskat i bilden.Foto: Anders Wiklund/TT
Explosionen skedde i ett friliggande tvåvåningshus i ett villaområde på torsdagsmorgonen.
Explosionen skedde i ett friliggande tvåvåningshus i ett villaområde på torsdagsmorgonen.Foto: Johan Hallnäs/TT

Explosionen skedde i ett friliggande tvåvåningshus i ett villaområde. Två hus har fått kraftiga skador och tre andra hus är också skadade. Fasaderna på de två värst drabbade husen, som ligger bredvid varandra, har sprängts bort. Flera fönster är urblåsta.

Enligt uppgifter till flera medier kan attentatet kopplas till den pågående våldsvågen. Den avlidna kvinnan ska dock inte ha bott i det hus attacken var riktat mot, enligt tidningen. Polisen kommenterar inte uppgifterna.

Annons

Senast i januari var det en stor polisinsats i området. Då blev en av de två villorna som nu sprängskadats beskjuten med ett 15-tal skott medan personer befann sig i byggnaden. Enligt polisen bodde anhöriga till Rawa Majid, också kallad Kurdiska räven, i villan.

Flera av dåden den senaste tiden tros ha sin upprinnelse i en intern konflikt i det kriminella nätverket Foxtrot, som leds av Rawa Majid.

Chock och ilska

– Det är chock och förfäran blandat med ilska, att det här över huvud taget kan hända i Sverige. Man blir ju förbannad på de här kriminella individerna och nätverken som ställer till med det här, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande om förödelsen, till TT.

Kommunens krisgrupp har pratat med grannar under morgonen.

– De beskriver en väldigt tryckt och jobbig stämning här förstås. Det är väldigt många på den här gatan som drabbas direkt eller indirekt, säger Pelling.

Explosionen i Fullerö utreds som mord och grov allmänfarlig ödeläggelse och två personer har anhållits, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

– Vi har två personer anhållna, misstänkta för mord och grov allmänfarlig ödeläggelse, säger Thomas Bälter, senior åklagare, till TT.

Polisen larmades strax före klockan fyra om en hög smäll i området. Vid sextiden på morgonen bekräftade polisen att en kvinna avlidit av sina skador. Boenden i området vaknade av den kraftiga explosionen.

"Säkrar spår"

Bombskyddet hare varit på platsen under morgonen.

– Vi genomför teknisk undersökning för att säkra spår och fynd, vi hör vittnen på plats och vi kommer att knacka dörr. Exakt hur vi ligger till med de här åtgärderna vet inte jag i nuläget, säger Pelle Vamstad vid polisen i region Mitt.

Fakta: Kurdiska räven

Rawa Majid föddes 1986 och växte upp i Uppsala där han i tonåren drev en glasskiosk med sin mamma.

Som 19-åring dömdes han för inbrott, vilka följdes av grövre brott som kokainsmuggling, medhjälp till människorov och medhjälp till grov misshandel.

Efter ett par rundor i fängelse frigavs han villkorligt 2018 och registrerades ett drygt år senare som utvandrad till irakiska Kurdistan. Under övervakning av Kriminalvården och med ett år kvar på strafftiden tilläts han lämna landet på grund av en hotbild.

Rawa Majid har köpt sig turkiskt medborgarskap genom att investera i landet och kan därmed styra sin verksamhet från Turkiet som, liksom Sverige, inte lämnar ut sina medborgare.

När europeisk polis knäckte den krypterade tjänsten Encrochat identifierades Majid som en av Sveriges största narkotikagrossister.

Våldsvågen som drabbat Uppsala, Stockholmsområdet och även Norrköping och Nyköping kopplas till en intern konflikt inom det kriminella nätverket Foxtrot som leds av Majid.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons