Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åklagaren: De ville till IS för att strida

Två män åtalas i Göteborg för att de försökt resa från Sverige för att ansluta sig till Islamiska staten (IS).
Enligt åklagaren ville männen till IS för att strida. Omfattande material från chattar är den viktigaste bevisningen. Båda förnekar dock brott.
Brott • Publicerad 4 maj 2022
Kammaråklagare Henrik Olin i Göteborgs tingsrätt vid häktningen av de två män som nu åtalas för resandebrott enligt terroristlagen.
Kammaråklagare Henrik Olin i Göteborgs tingsrätt vid häktningen av de två män som nu åtalas för resandebrott enligt terroristlagen.Foto: Adam Ihse/TT

Männen, som är bröder, åtalas för ett så kallat resandebrott enligt lagen om terroristbrott. Det blir första gången en domstol prövar lagens nuvarande skrivning om detta, som infördes 2020.

De två bröderna är i 40-årsåldern. De greps i februari på Landvetters flygplats.

Säpo bevakade

Annons

Enligt åklagaren var männen på väg till Iran, Syrien eller Libyen.

– Innan tillslaget hade det pågått en underrättelseoperation under en tid. Vi hade koll på de här två männen när de begav sig till Landvetter, säger kammaråklagare Henrik Olin.

– De har en historik av intresse från Säkerhetspolisens sida, men ingår inte i någon fast gruppering här i Sverige, tillägger Olin.

Ett stort material från konversationer på chattar är centralt i åtalet.

– Det visar tydligt, enligt mitt sätt att se på det, att de här männen inte bara velat ansluta sig till IS, utan också ha en aktiv roll och velat strida för IS, säger Henrik Olin.

Lagen skärptes

Den aktuella lagen handlar om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

Hittills har ingen dömts för resandebrott enligt denna lag. Men lagens skrivning skärptes 2020.

– Skärpningen bestod i att det numera också är straffbart att resa för att ha samröre med en terroristorganisation. Man behöver inte bevisa att någon velat delta i särskilt allvarlig brottslighet, typiskt sett terroristbrott, utan det räcker med resande för så kallat samröre, säger Henrik Olin.

Maxstraffet för resandebrott är två års fängelse.

– Jag menar, utan att föregripa rättegången alltför mycket, att de här männen i vart fall ska dömas till fängelse, säger Henrik Olin.

Till förra hemlandet

Annons

Båda männen nekar till brott.

– Han anser inte att han har nånting med det här att göra, säger advokat Lennart Johansson, som försvarar den äldre av bröderna.

– Han skulle åka till sitt forna hemland, där han har släkt, tillägger Johansson.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons