Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Två gripna efter Paludan-besök i Uppsala

Två personer greps i samband med att högerextremisten Rasmus Paludan försökte bränna en koran utanför moskén i Uppsala på söndagen.
Samhälle • Publicerad 2 maj 2022
Danska högerextremisten Rasmus Paludan brände en koran även på Norra Bantorget i Stockholm på söndagen.
Danska högerextremisten Rasmus Paludan brände en koran även på Norra Bantorget i Stockholm på söndagen.Foto: Fredrik Persson/TT

Tumult uppstod då Paludan manifesterade utanför moskén i Uppsala. En person greps på söndagskvällen misstänkt för skadegörelse och våldsamt motstånd men släpptes efter förhör. Ytterligare en person greps och anhölls även misstänkt för blåljussabotage, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

– Han ska ha gett sig på en polisbuss med sparkar och slag, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson polisregion Mitt till SVT.

Annons

Misstankarna om skadegörelse och våldsamt motstånd kvarstår kring den person som släpptes efter förhör. Mannen som anhållits misstänkt för blåljussabotage ska höras under måndagen.

På söndagen genomförde Paludan manifestationer på flera platser i Stockholm. Där ska det enligt polisen gått lugnt till. När den han sedan försökte tända eld på en koran i Uppsala på söndagseftermiddagen jagades den danske högerextremisten i väg av ett en grupp åskådare.

Paludan hade tidigare sökt tillstånd för demonstrationer den 1 maj i både Stockholm och Uppsala men fick avslag. Aktionerna som ändå genomfördes på söndagen räknades inte som allmänna sammankomster men skyddas ändå av demonstrationsfriheten, enligt polisen.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig formulering om skyddet för demonstrationsfrihet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons