Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tyfonen kommer – nästan 1 000 flyg ställs in

Ovädret Lan har nått Japan. Orkanvindarna leder till evakuering av en kvarts miljon människor, och uppemot 1 000 flyg kan ställas in.
Japan • Publicerad 15 augusti 2023
Tyfonens troliga väg.
Tyfonens troliga väg.Foto: Johan Hallnäs/TT
Japaner går förbi en strand som spärrats av inför tyfonens ankomst. Bilden är tagen i prefekturen Wakayama i måndags.
Japaner går förbi en strand som spärrats av inför tyfonens ankomst. Bilden är tagen i prefekturen Wakayama i måndags.Foto: Kyodo/AP/TT

Lan har sakta rört sig norrut över Stilla havet, och nu nått sydkusten i centrala Japan. Vindhastigheter à 45 meter per sekund har uppmätts och regnet vräker ner.

Läget innebär att de stora japanska flygbolagen ställer in hundratals flyg fram till och med åtminstone onsdag. Japanska medier räknar hittills till ungefär 900 inställda flygturer, och fler kan det bli.

Annons

Även ett antal shinkansen, Japans berömda höghastighetståg, mellan bland annat Tokyo och Nagoya ställs in. Och en del motorvägar stängs av.

Evakueringar i de mest utsatta områdena omfattar ungefär 250 000 personer.

Efter att ha nått land nedgraderades tyfonen. Men ovädret slår till i samband med storhelgen bon, eller obon, då stora skaror japaner och asiater är på resande fot.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons