Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tysk kardinal: Slopa celibat för präster

Den tyske kardinalen Reinhard Marx ärkestift var nyligen föremål för en rapport om hundratals fall av sexuella övergrepp mot barn. Nu vill kardinalen avskaffa celibatplikten för präster.
Tyskland • Publicerad 2 februari 2022
Kardinal Reinhard Marx, romersk-katolsk ärkebiskop av München och Freising, vill slopa kravet på celibat för präster.
Kardinal Reinhard Marx, romersk-katolsk ärkebiskop av München och Freising, vill slopa kravet på celibat för präster.Foto: Federico Gambarini

– För många präster vore det bättre om de var gifta, säger den romersk-katolske ärkebiskopen av München och Freising till Sueddeutsche Zeitung.

Uttalandet kommer efter en rapport som förra månaden blottlade en lång historia av omfattande sexuella övergrepp mot barn begångna av präster och andra kyrkoanställda inom den katolska kyrkan.

Annons

Juristbyrån Westpfahl Spilker Wastl, som sammanställt rapporten, har identifierat 497 offer för sexuella övergrepp begångna av 235 personer – varav 173 präster – i Münchens och Freisings ärkestift mellan 1945 och 2019.

Ex-påve pekas ut

Rapporten pekar bland annat ut den tidigare ärkebiskopen i samma stift, före detta påven Benedictus  XVI, för att ha underlåtit att agera för att stoppa fyra präster anklagade för sexuella övergrepp mot barn i München på 80-talet.

Även Reinhard Marx anklagas för att ha låtit bli att agera i två fall av misstänkta övergrepp. Marx sade i samband med att rapporten släpptes att han var "chockad och skamsen" över vad som framkommit.

För präster i den romersk-katolska kyrkan är celibat obligatoriskt. Den ordningen, som gällt sedan 1100-talet, vill Reinhard Marx nu ändra på.

– Som det är nu tror jag inte att det kan fortsätta, sade han under onsdagen.

– Och om någon påstår att utan obligatoriskt celibat så kommer alla gifta sig, så säger jag – än sen? Om alla gifter sig är det åtminstone ett tecken på att saker och ting inte fungerar.

Kyrkan sammanträder

De rättframma kommentarerna kom samma dag som inledningen av den tyska katolska kyrkans biskopsmöte, där modernisering väntas bli en huvudpunkt.

Förra året bad Marx påve Franciscus att få ge upp sitt ämbete i protest mot hur kyrkan hanterat sexuella övergrepp. Påven avfärdade dock vädjan, och uppmanade Marx att stanna och bidra till en förändring.

Fakta: Övergrepp inom katolska kyrkan i Tyskland

2014 tillsattes den tyska biskopskonferensen en utredning om övergreppen. Den presenterades 2018 och visade att 4,4 procent av de präster som varit i tjänst åren 1946 till 2014 hade begått sexuella övergrepp. Sex av tio straffades aldrig och de flesta flyttades helt enkelt till en ny församling som inte fick veta något om prästens bakgrund.

3 677 offer identifierades, men mörkertalet är troligen stort. Utredaren var kritisk till att han nekats tillgång till andra katolska institutioner som skolor och barnhem.

Kardinal Marx, som då ledde biskopskonferensen, beskrev utredningen som en vändpunkt för kyrkan.

2010 avslöjades att jesuitpräster vid skolan Cansius-Kollegi Berlin under 1970- och 80-talet begått övergrepp mot flera skolelever.

2017 skakades kyrkan av uppgifterna om att mer än 500 medlemmar i gosskören Regensburger Domspatzen utsatts för misshandel och sexuella övergrepp. Kören leddes 1964–1994 av Georg Ratzinger, bror till påve Benedikt.

Nyligen presenterades en utredning kring sexuella övergrepp i Köln åren 1975 till 2018, där man identifierat 314 offer. Utredningen visade också att den dåvarande biskopen brustit i sin plikt inte mindre än 24 gånger.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons