Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tysk militär tros ha spionerat för Ryssland

Tyskland • Publicerad 9 augusti 2023
En tysk militär misstänks ha lämnat över information om bland annat vapenunderhåll till rysk underrättelsetjänst. Arkivbild.
En tysk militär misstänks ha lämnat över information om bland annat vapenunderhåll till rysk underrättelsetjänst. Arkivbild.Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

En tysk militär har gripits misstänkt för spionage för Ryssland. Enligt federala åklagare misstänks militären för att ha samarbetat med rysk underrättelsetjänst.

Den misstänkte spionen ska ha "erbjudit sina tjänster till den ryska ambassaden i Berlin" och det ryska konsulatet i Bonn.

Annons

Kontaktförsöken gjordes i maj, då mannen vände sig till en rysk general i ett försök att upprätta en kontakt, uppger åklagare.

Mannen identifieras bara med förnamn och efternamnets initial, vilket är brukligt för misstänkta brottslingar i Tyskland. Han arbetade för en underhållsavdelning för internetverksamhet, liksom mer praktiskt underhåll som uniformer, stridsvagns- och flygplansunderhåll.

Den misstänkte greps i Koblenz. En husrannsakan genomfördes samtidigt i mannens hem.

Misstankar om spionage för rysk underrättelsetjänst har ökat sedan den ryska invasionen av Ukraina och påföljande militärt stöd från Tyskland till Ukraina.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons