Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Uniper kan få ökat statligt ägande

Energikrisen kan göra att Uniper, ägt av bland annat finländska bolaget Fortum, kan komma att få mer statligt ägande. Samtal förs med den tyska regeringen.
Ekonomi • Publicerad 14 september 2022
Fortum, Uniper och tyska staten samtalar. Arkivbild.
Fortum, Uniper och tyska staten samtalar. Arkivbild.Foto: Roni Rekomaa/AP/TT

Företaget uppger att man för förhandlingar med tyska staten om en förändring när det gäller ägarsituationen. Den tyska staten äger redan 30 procent, ett ägande som i så fall skulle komma att utökas.

Uniper är en av de största importörerna av rysk gas men kriget i Ukraina och med tillhörande gasstopp till Västeuropa har gjort att företaget hamnat i ett tufft ekonomiskt läge. Företaget uppger också att man inte ser några tecken på att den energikris som skakat Tyskland och övriga Västeuropa skulle vara på väg att avmattas.

Annons

Det finns vissa kopplingar till Sverige. Fortum agerar på den svenska marknaden, och Uniper äger en tredjedel av Ringhals kärnkraftverk via dotterbolag. Uniper och Fortum äger också tillsammans kärnkraftverket i Oskarshamn.

Unipers aktie, som är noterad på Frankfurtbörsen, rasar under onsdagen. Aktien är ned över 16 procent vid 14.30-tiden.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons