Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tyskland kan förenkla byte av juridiskt kön

Tyskland • Publicerad 1 juli 2022
Tysklands regering vill underlätta processen vid könskorrigeringar. Arkivbild.
Tysklands regering vill underlätta processen vid könskorrigeringar. Arkivbild.Foto: Svein Ove Ekornesvåg/NTB/TT

Tysklands regering vill göra det lättare för transpersoner att byta förnamn och sitt juridiska kön. I dag sker det genom en ansökningsprocess i domstol. Då måste två expertutlåtanden lämnas in, ofta från psykoterapeuter.

– Den processen är inte enbart lång och dyr, utan också djupt kränkande, säger Tysklands familjeminister Lisa Paus från De gröna.

Annons

Personer som ansökt om byte av juridiskt kön och är kritiska mot det nuvarande systemet har pekat på att det är krångligt och att privata frågor ställs under utredningen, bland annat om tidigare sexuellt umgänge.

Den föreslagna lagen skulle göra det möjligt för vuxna att ansöka om könskorrigering och namnbyte på ett lokalt myndighetskontor. Ungdomar som har fyllt 14 år skulle också kunna göra det, under förutsättning att de har fått medgivande från vårdnadshavare.

Justitieminister Marco Buschmann räknar med att koalitionsregeringen godkänner den nya lagen före årsskiftet. Därefter behöver lagförslaget lyftas av parlamentet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons