Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tyskland skrotar regeringsplan efter flygstrul

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock ställer in en resa till Australien och Nya Zeeland. Det gamla regeringsplanet fick problem i Abu Dhabi, och kommer nu att skrotas.
"Vi har försökt med allt", skriver utrikesministern på X, tidigare Twitter.
Tyskland • Publicerad 15 augusti 2023
Angela Merkel stiger av det problemdrabbade planet i Köln 2018. Hon blev då försenad till ett G20-möte i Argentina.
Angela Merkel stiger av det problemdrabbade planet i Köln 2018. Hon blev då försenad till ett G20-möte i Argentina.Foto: Jörg Blank/DPA/AP/TT

Det var i måndags som Baerbock (De gröna) fastnade i Förenade Arabemiraten sedan besättningen upptäckt ett problem med vingklaffarna. Efter att ha försökt komma i väg två gånger gav hon upp. Den planerade långresan till Australien och Nya Zeeland ställs in helt.

"Vi har försökt med allt, men tyvärr är det inte logistiskt möjligt att genomföra min resa till Stillahavsregionen utan det defekta planet", skriver hon på X.

Annons

"Detta är bortom irriterande".

Tas ur drift

Tysklands regering försäkrar att ministrarnas plan är i utmärkt skick:

– Flygplanen underhålls så att de är att jämföra med vilket nytt flygplan som helst vad gäller säkerhet, sade talespersonen Wolfgang Büchner.

Ändå kom sedan beskedet från Luftwaffe, det tyska flygvapnet, att både Baerbocks Airbus A340 och ett annat likadant plan nu tas ur tjänst för gott. De båda planen var ändå nära pensionsålder, och skulle ha tagits ur drift i september respektive i början av nästa år.

Återkommande problem

Händelsen får extra uppmärksamhet eftersom det på senare år har varit återkommande problem med planen. Bland annat tvingades den dåvarande förbundskanslern Angela Merkel 2018 skjuta upp sin resa till ett G20-toppmöte på grund av strul med just den Airbus A340 som Baerbock nu reste med. Samma flygplan lämnade finansministern, numera förbundskanslern, Olaf Scholz strandad i Indonesien tidigare det året.

Även utrikesministern har haft liknande problem tidigare. I maj i år fastnade hon i Qatar – då ett annat av regeringens plan fick en skada på ett däck.

Någon flygskam är det dock inte tal om. Tyska regeringen har beställt flera nya ministerplan från Airbus, av typen A350.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons