Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Inga framsteg efter Putins och Bidens samtal

Presidentsamtalet mellan amerikanske Joe Biden och ryske Vladimir Putin rapporteras inte ha resulterat i några framsteg om krisen vid Ukrainas gräns.
Biden ska ha betonat för Putin att en rysk attack skulle leda till "stort mänskligt lidande och försvaga Rysslands ställning", enligt Vita huset.
Ukraina • Publicerad 12 februari 2022
Röken stiger över de snötäckta fälten när Ryssland och Belarus genomför militärövningar.
Röken stiger över de snötäckta fälten när Ryssland och Belarus genomför militärövningar.Foto: Vadzim Yakubionak/AP/TT
USA:s president Joe Biden vid presidentlantstället Camp David under lördagen.
USA:s president Joe Biden vid presidentlantstället Camp David under lördagen.Foto: AP/TT
Demonstration i centrala Kiev i Ukraina under lördagen.
Demonstration i centrala Kiev i Ukraina under lördagen.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Soldater och ett bepansrat fordon under de ryska och belarusiska militärövningarna i Belarus.
Soldater och ett bepansrat fordon under de ryska och belarusiska militärövningarna i Belarus.Foto: Vadzim Yakubionak/AP/TT

Kommunikationslinjerna mellan Washington och Moskva har gått varma i skuggan av krisen vid den ukrainska gränsen.

Putins utrikespolitiska rådgivare Jurij Usjakov sade efter det omtalade samtalet att presidenterna trots allt kommit överens om att hålla dialogen levande, men tillbakavisade – än en gång – USA:s varningar om en nära förestående attack på Ukraina.

Annons

– Hysterin har nått sin kulmen, sade han.

En amerikansk myndighetskälla uppgav för nyhetsbyrån AFP att samtalet inte resulterade i några "grundläggande förändringar i hur situationen har utvecklats de senaste veckorna".

Vita huset meddelade samtidigt att Biden återigen betonade att en rysk attack mot Ukraina skulle innebära "ett högt pris" för Ryssland, och att även om de diplomatiska vägarna fortfarande är öppna så är USA "lika förberett för alternativa scenarion".

Långt samtal

Biden-samtalet följde det en timme och 40 minuter långa telefonsamtal som Putin hade med den franske presidenten Emmanuel Macron. Enligt den franske presidentens kansli ska Macron bland annat ha framfört att det inte går att ha en "uppriktig dialog" när spänningarna vid Ukrainas gräns är så höga.

Från Paris meddelades också att Macron senare under lördagen skulle tala med Biden, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

De senaste månadernas spända läge kring Ukraina har skärpts betydligt sedan USA varnat för att en rysk invasion kan vara nära förestående. Dessutom har Ryssland just inlett sin största marina övning i Svarta havet på många år, utanför Odessas kust.

Svårt för Zelenskyj

USA:s varningar om en rysk storinvasion av Ukraina får kritik av presidenten Zelenskyj.

– De här uttalandena skapar bara panik och är inte till hjälp för oss, sade Zelenskyj tidigare under lördagen.

– Vi vet att risken finns. Men vårt folks största fiende just nu är att panik bryter ut i landet.

Nu vill Zelenskyj att USA backar upp sina uttalanden om en nära förestående attack med bevis.

Annons

– Om ni eller någon annan har någon ytterligare information om att det är en hundraprocentig risk för en invasion, ge oss det då.

Under lördagen deltog tusentals ukrainare i en demonstration i centrala Kiev för att visa enighet inför det befarade hotet utifrån.

– Att ha panik är värdelöst. Vi måste ena oss och slåss för vår självständighet, sade studenten Maria Sjtjerbenko.

Uppmanas lämna landet

En rad länder i väst – bland annat Sverige och dess grannländer samt USA, Storbritannien och Tyskland – har uppmanat sina medborgare att snabbt lämna Ukraina.

USA har även bett större delen av sin personal att lämna ambassaden i Kiev. Man har har även förflyttat majoriteten av de soldater som finns på plats i Ukraina – 160 soldater från nationalgardet som är där för att "ge råd till och handleda" ukrainska styrkor – från landet.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anklagar USA för att genomföra "en propagandakampanj om rysk aggression" för att provocera fram en konflikt, enligt det ryska utrikesdepartementet.

Uppgifter om attack på onsdag

Biden talade i fredags med ett antal europeiska ledare om de farhågor som uttryckts av den amerikanska underrättelsetjänsten.

Enligt flera medier, bland annat Politico, lyfte Biden under samtalet fram onsdagen den 16 februari som ett möjligt startdatum för en sådan invasion.

Men uppgiften är inte oemotsagd – en brittisk källa uppger för Politico att Storbritannien "har en annan tolkning" av uppgifterna om en attack på onsdag.

Enligt USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan står de västerländska ledarna enade och redo att straffa en rysk invasion med kännbara sanktioner. Han framhåller också att försvarsalliansen Nato, som Ryssland vill trycka tillbaka från Östeuropa, nu är mer "sammanhållet" och "målmedvetet" än på mycket länge.

Annons

Ryssland, som avfärdar den amerikanska varningen som desinformation, kontrollerar den ukrainska halvön Krim sedan en annektering som skedde i strid mot internationell rätt 2014. Moskva stöder också separatister som strider i östra Ukraina.

Öppen konflikt sedan 2014

Relationerna mellan Ryssland och Ukraina har varit bottenfrusna i många år.

Länderna befinner sig i öppen konflikt sedan 2014, då Ryssland i strid med internationell rätt annekterade den ukrainska halvön Krim och gick in med styrkor i Donbass i östra Ukraina. Områdena Donetsk och Luhansk styrs än i dag av ryskstödda separatister med nära ekonomiska och militära band till Moskva.

Under 2021 mobiliserade Ryssland i olika vågor stridsfordon, artilleri och tiotusentals soldater till gränsområdet mot Ukraina. Strax före jul lade Kreml fram en kravlista som bland annat skulle innebära att USA och Nato måste dra sig tillbaka från samtliga länder som ingick i det tidigare östblocket, och samtidigt lova att varken Ukraina eller andra länder tillåts ansluta sig till den västliga militäralliansen. Västmakterna har avfärdat kraven som orimliga.

Omkring 14 000 människor har dödats i Ukrainakonflikten, däribland tusentals civila.

Öppen konflikt sedan 2014

Oron kring den ukrainska gränsen har skärpts rejält den senaste tiden.

I fredags, efter samtal mellan USA:s president Joe Biden och sex andra västledare samt EU:s och Natos ledare, utfärdades skarpa varningar från Vita huset om att en rysk storinvasion av Ukraina skulle kunna ske inom kort.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan och utrikesminister Antony Blinken bygger sina varningar på underrättelseuppgifter om att Ryssland nu har tillräckligt med militär kraft vid den ukrainska gränsen för att genomföra en attack.

Några fler detaljer har inte offentliggjorts, vilket gör läget svårbedömt för utomstående.

Jake Sullivan underströk på en presskonferens i fredags att Vita huset inte vet huruvida Rysslands president Vladimir Putin har fattat ett beslut om en invasion – men varnade ändå för att en sådan skulle kunna ske vilken som dag som helst.

Angreppet skulle kunna vara begränsat i sin storlek eller omfatta en attack mot Kiev, sade Sullivan.

Han avfärdade också spekulationer om att Kreml aldrig skulle ta nästa steg samtidigt som OS pågår i Rysslands nära allierade i Kina. OS pågår fram till 20 februari.

Sedan dess har flera samtal hållits mellan Ryssland och USA, bland annat mellan ländernas utrikesministrar, toppdiplomater och högsta militära ledare.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons