Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Uganda fritt från ebola – beröms av WHO

Uganda deklarerar att ebolautbrottet, som härjat i fyra månader och krävt 55 dödsoffer, är över.
Landet får beröm av WHO för sitt snabba agerande mot viruset.
Uganda • Publicerad 11 januari 2023
Ugandas hälsominister Jane Ruth Aceng tar emot kartonger med tre olika vaccinkandidater från WHO den 8 december. Arkivbild.
Ugandas hälsominister Jane Ruth Aceng tar emot kartonger med tre olika vaccinkandidater från WHO den 8 december. Arkivbild.Foto: Hajarah Nalwadda/AP/TT

– Vi har framgångsrikt fått ebolautbrottet i Uganda under kontroll, säger hälsominister Jane Ruth Aceng vid en ceremoni i Mubende där virusutbrottet först upptäcktes i september.

Världshälsoorganisationen WHO bekräftar att utbrottet är över. Enligt definitionen krävs att inga nya smittofall upptäckts under de senaste 42 dagarna, det vill säga den dubbla inkubationstiden för sjukdomen.

Annons

Att Uganda agerat snabbt för att kontrollera utbrottet genom metoder så som övervakning och smittspårning, får beröm av WHO.

– Uganda har visat att ebola kan besegras när hela systemet samarbetar, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus och fortsätter:

– De lärdomar som dragits och de system som aktiverats för detta utbrott kommer att skydda ugandier och andra i flera år framöver.

Totalt bekräftades 142 fall av ebola under utbrottet, varav 55 dog och 87 tillfrisknade. Den sista patienten skrevs ut från sjukhus den 30 november, enligt hälsomyndigheterna.

Det finns i dagsläget inget vaccin mot den stam av ebolaviruset som ligger bakom utbrottet i Uganda, den så kallade Sudan-varianten. Men kliniska prövningar av tre olika vacciner är i startgroparna.

Utbrottet var det sjunde i landet. Orsaken till utbrottet är inte känd.

Viruset smittar via kroppsvätskor. Vanliga symtom är feber, kräkningar, diarréer och blödningar. Dödligheten har beräknats ligga på 50–90 procent.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons