Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ukraina: slog ut ryskt skepp med "havsdrönare"

Ukraina gick till attack med havsdrönare mot en rysk hamn och skadade ett stridsfartyg, enligt uppgifter från Ukraina. Ryssland säger sig dock ha avvärjt angreppet.
Ukraina • Publicerad 4 augusti 2023
Skeppet Olenegorskyj Gornjak i hamnen i Novorossijsk i södra Ryssland den 30 juli. Natten till fredagen ska Ukraina ha riktat en havsdrönarattack mot fartyget.
Skeppet Olenegorskyj Gornjak i hamnen i Novorossijsk i södra Ryssland den 30 juli. Natten till fredagen ska Ukraina ha riktat en havsdrönarattack mot fartyget.Foto: AP/TT
Ukrainska myndigheter har släppt ett videoklipp som sägs vara filmat från den havsdrönare som de säger träffade Olenegorskyj Gornjak. Klippet har inte verifierats.
Ukrainska myndigheter har släppt ett videoklipp som sägs vara filmat från den havsdrönare som de säger träffade Olenegorskyj Gornjak. Klippet har inte verifierats.Foto: AP/TT

Attacken mot Novorossijsk i södra Ryssland ska ha skett med hjälp av två små obemannade vattenfarkoster, så kallade havsdrönare som opererar på eller under vattenytan, enligt BBC.

Ukrainsk säkerhetstjänst och flotta säger sig ha slagit ut ett stort fartyg från den ryska Svartahavsflottan vid namn Olenegorskyj Gornjak i angreppet. Skeppet är allvarligt skadat och för tillfället satt ur spel, enligt ukrainska uppgifter, skriver The Guardian. Detta är den senaste i en rad ukrainska attacker på rysk mark.

Annons

Ukrainska myndigheter har släppt ett videoklipp som sägs vara filmat från den havsdrönare som ska ha träffat Olenegorskyj Gornjak. Det visar hur drönaren närmar sig långsidan av ett stort fartyg innan filmklippet bryts. Nyhetsbyrån AP, ett av flera medier som publicerat klippet, har inte kunnat verifiera att det är äkta.

Lutande militärskepp

Ett annat obekräftat videoklipp från sociala medier som publicerats av ukrainska nyhetsmedier påstås visa ett kraftigt lutande ryskt militärskepp vid örlogsbasen i Novorossijsk.

Rysslands försvarsdepartement hävdar i sin tur att de stod emot attacken och skriver på meddelandetjänsten Telegram att två havsdrönare oskadliggjordes av ryska skepp.

Olenegorskyj Gornjak är ett landstigningsfartyg, avsett för att landsätta trupp och transportera tung utrustning, som byggdes av Sovjetunionen på 1970-talet. Inför invasionen förra året väckte skeppet uppseende i Östersjön, genom att gå hotfullt nära Gotland, skriver The Barents Observer.

Novorossijsk ligger tvärsöver vattnet från Krim, där det ryska försvarsdepartementet säger sig ha skjutit ner 10 ukrainska drönare under natten till fredagen och stoppat ytterligare tre genom att störa dem elektroniskt.

Rysslands flotta i Svarta havet har varit en måltavla för Ukraina sedan starten på Moskvas fullskaliga invasion förra året, men attackerna har ökat i intensitet de senaste veckorna.

Ny vapenteknologi

Ukraina ska ha genomfört minst tio attacker mot ryska krigsfartyg och militär infrastruktur i Svarta havet med havsdrönare, rapporterar BBC. Drönarna är fjärrstyrda och kan lastas med 300 kilo dynamit. De har utvecklats sedan invasionen för att stärka Ukrainas begränsade sjöförsvar.

Hamnen i Novorossijsk, som ligger nära den angripna örlogsbasen, är en av de viktigaste exporthamnarna i Svarta havet. Den är slutstationen för en oljeledning som transporterar merparten av oljeexporten från Kazakstan genom Ryssland. På fredagen råder ett "tillfälligt stopp" för fartygstrafiken i hamnen, enligt ryska statsmedier.

Det är den första gången som en rysk kommersiell hamn har attackerats under det 18 månader långa kriget. Kremls talesman Dmitrij Peskov ville inte kommentera uppgifterna vid ett telefonmöte med journalister.

Svarta havet har blivit ett allt viktigare slagfält i kriget efter att Ryssland drog sig ur ett avtal som tillät ukrainsk spannmålsexport över havet. Sedan de slopade avtalet har Ryssland riktat en intensiv bombkampanj mot ukrainska hamnar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons