Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ukraina ställer rysk soldat inför rätta

Ukraina meddelar att en rysk soldat ska ställas inför rätta för att ha dödat en 62-årig man i Sumyregionen. Det är det första åtalet för krigsbrott i Ukraina efter Rysslands invasion.
Ukraina • Publicerad 12 maj 2022
Ukrainas statsåklagare Iryna Venediktova, till vänster, här med Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock i Butja på tisdagen.
Ukrainas statsåklagare Iryna Venediktova, till vänster, här med Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock i Butja på tisdagen.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Riksåklagarmyndigheten säger att man har lämnat in ett åtal mot en namngiven befälhavare för militärenheten 32010 i fjärde stridsvagnsbataljonen Kantemirov från Moskva-regionen.

Enligt utredningen dödade den 21-årige ryssen en obeväpnad 62-årig invånare som cyklade längs vägkanten i byn Tjupachivka den 28 februari.

Annons

"(Han) är för närvarande i häkte. Åklagare och utredare har hämtat in tillräckligt med bevis om hans medverkan i att bryta mot krigets lagar samt mord. Han riskerar mellan 10 och 15 år i fängelse eller ett livstidsstraff", skriver statsåklagaren Iryna Venediktova på Facebook.

Hennes kansli har tidigare sagt att man utreder över 10 700 fall av misstänkta krigsbrott och har identifierat över 600 misstänkta. De flesta fallen rör staden Butja, där omfattande övergrepp har rapporterats och massgravar har hittats i staden, vilket har väckt internationell bestörtning.

Åklagarmyndigheten har inte offentliggjort när rättegången mot 21-åringen ska inledas.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons