Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ukraina tackar Johnson för hjälpen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har tagit en framträdande roll i västvärldens svar på kriget i Ukraina. Johnson får beröm och tack från Ukraina efter att han meddelat sin avgång.
Storbritannien • Publicerad 7 juli 2022
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i Kiev den 17 juni. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i Kiev den 17 juni. Arkivbild.Foto: Presstjänsten hos Ukrainas presidentkansli/AP/TT

Johnson har varit ett stöd för Ukraina i "den svåraste av tider" efter Rysslands invasion, skriver president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mychailo Podolyak på Twitter.

"Tack Boris Johnson för att du insåg vilket hot monster-Ryssland utgör och för att alltid ha gått i täten när det gäller att stötta Ukraina", skriver han.

Annons

Senare ringde president Zelenskyj själv upp Johnson.

"Vi tar alla emot beskedet med sorg. Inte bara jag, utan hela det ukrainska samhället som uppskattar dig mycket", sade Zelenskyj enligt presidentens kansli.

Johnson var bland annat en av de första utländska statsledarna som besökte Kiev efter att kriget bröt ut.

"Tycker inte om oss"

Rysslands regim kommenterar kort att den hoppas på en mer medgörlig motpart i Storbritannien framöver.

– Han (Johnson) tycker inte om oss så mycket. Vi tycker inte om honom heller, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till ryska medier.

Boris Johnson var den som drev igenom Storbritanniens utträde ur EU och har blivit känd som en tuff förhandlare av motparten. EU:s chefsförhandlare i samband med brexit, Michel Barnier, hoppas på bättre relationer med Storbritannien.

– Boris Johnsons avgång öppnar ett nytt kapitel i förhållandet till Storbritannien, twittrar han.

USA: Fortsatt samarbete

Barnier hoppas på att förhållandet framöver blir mer "konstruktivt", och att parterna respekterar ingångna avtal. Han syftar på Nordirlandsprotokollet som Storbritannien velat ändra.

USA kommer att fortsätta sitt "nära samarbete" med Storbritannien, inklusive stödet till Ukraina, säger president Joe Biden i ett uttalande från Vita huset.

Biden nämner dock inte Boris Johnson vid namn. När David Cameron avgick som brittisk premiärminister 2016 hyllade dåvarande amerikanske presidenten Barack Obama honom som en "enastående vän och partner".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons