Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Soldater i stålverket: Evakuera de sårade

Minst 100 civila och över 1 000 soldater finns kvar i stålverket i Mariupol, enligt ukrainska uppgifter.
Nu ber militären inne i stålverket om att skadade ska evakueras.
Ukraina • Publicerad 10 maj 2022
En bild publicerad av Azovregementet och som sägs ha tagits inne i stålverket Azovstal på tisdagen.
En bild publicerad av Azovregementet och som sägs ha tagits inne i stålverket Azovstal på tisdagen.Foto: Dmytro 'Orest' Kozatskyi/Azovregementet/AP/TT
Ukrainska soldater vid en attackerad byggnad i Odessa på tisdagen.
Ukrainska soldater vid en attackerad byggnad i Odessa på tisdagen.Foto: Max Pshybyshevsky/AP/TT

Intensiva strider fortsätter vid stålverket i Mariupol, där ryska styrkor försöker övervinna det kvarvarande ukrainska motståndet. Enligt stadens borgmästare Pavlo Kyrylenko handlar det om personer som "ryssarna inte har valt ut".

Delar av det kontroversiella Azovregimentet, som befinner sig i det belägrade stålverket Azovstal, publicerade under tisdagen bilder på sårade soldater som de säger befinner sig i stålverket. De ber nu FN och Röda korset om att bli evakuerade.

Annons

De tio bilderna har publicerats på Telegram där de sårade, som sägs inte kunna strida, lever i osanitära förhållanden "med öppna sår bandagerade med ickesterila rester av förband och utan varken medicin eller mat".

Meddelandet fortsätter: "Hela den civiliserade världen kan se förhållandena som de skadade försvararna av Mariupol befinner sig i, och måste agera. Vi kräver en omedelbar evakuering av de skadade till ukrainskkontrollerade områden där de kan få hjälp och adekvat vård".

Enligt meddelandet befinner sig flera hundra skadade soldater i stålverket.

Även minst 100 civila är kvar, enligt en medarbetare till stadens borgmästare. Under helgen uppgav ukrainska myndigheter att alla kvinnor, barn och äldre hade evakuerats från Azovstal.

Odessa under attack

Den viktiga hamnstaden Odessa var under tisdagen under kraftig beskjutning, bland annat med hypersoniska robotar, som främst ska ha varit inriktad på att störa in- och utfartsvägarna till staden.

Anfallen följer flera dagars attacker med främst robotar mot Odessa.

Men för att kunna försvara Mariupol, Odessa och övriga delar av landet behöver Ukraina mer vapen, säger president Volodymyr Zelenskyj.

I ett tal till Maltas parlament bad han därför om snara vapenleveranser.

– Bombardemanget slutar aldrig, varken under dagen eller natten, fortsätter presidenten och uppger att Ukraina träffats av 2 250 robotar sedan kriget började den 24 februari.

– Vi använder alla diplomatiska vägar vi har för att rädda dem i Azovstal men Ryssland går inte med på några av våra förslag, fortsatte han.

Strider i Luhansk och Charkiv

Annons

Zelenskyj sade tidigare på dagen att "stridernas epicenter har flyttats till Bilogorivka", den by i Luhansk i östra Ukraina där ett ryskt anfall i söndags dödade 60 personer i en skola.

I Luhansk uppges tvillingstäderna Severodonetsk och Lysychansk stå under särdeles hårt artillerianfall. AFP rapporterar om flera rökpelare från städerna och om ukrainska lastbilar som rör sig från Severodonetsk.

– Det enda jag känner är apati. Jag är moraliskt och inte minst psykiskt nedbruten, säger Artyom Cherukha i Lysychansk och samlar in vatten från en bäck.

– Vi sitter här och räknar bomberna, fortsätter han.

Även runt staden Charkiv i nordöstra Ukraina har strider pågått under tisdagen. Ukraina uppger att man återtagit fyra byar norr och nordost om staden, uppger The Guardian.

– Det är en framgångssaga. Den ukrainska armén lyckades trycka bort dessa krigsförbrytare till en linje varifrån de inte kan nå Charkiv med sin artillerield, säger Yuriy Saks vid försvarsdepartementet.

Återvänder till Kiev

Över 40 civila har hittats döda i staden Izyum som ligger cirka tolv mil utanför Charkiv. De hittades i en femvåningsbyggnad som förstördes i mars, enligt lokala myndigheter.

"Det här är ytterligare ett krigsbrott av de ryska ockupanterna mot den civila befolkningen", skriver Oleh Synehubov, som leder den regionala administrationen, i sociala medier, rapporterar BBC.

Uppgifterna har inte bekräftats.

I Kiev uppges två tredjedelar av stadens invånare ha återvänt till sin hemstad.

Annons

– Före kriget bodde 3,5 miljoner människor i Kiev. Nästan två tredjedelar har återvänt, säger borgmästaren Vitalij Klytjko, vid en pressträff.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons