Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ukrainas tidigare president död

Leonid Kravtjuk, den förste presidenten i Ukraina efter Sovjetunionens upplösning, är död.
Ukraina • Publicerad 10 maj 2022
Leonid Kravtjuk, Ukrainas förste president efter Sovjetunionens fall. Arkivbild.
Leonid Kravtjuk, Ukrainas förste president efter Sovjetunionens fall. Arkivbild.Foto: Sergei Chuzakov/AP/TT

Budet om att det självständiga Ukrainas förste president avlidit kom via Kievs borgmästare Vitalij Klytjko, som på meddelandetjänsten Telegram hyllade Kravtjuk för dennes "stora karaktär och kunskaper".

Kravtjuk var ledare för Sovjetrepubliken Ukraina under unionens sista år. Bondsonen, född 1934, hade då gått den långa vägen och arbetat inom Sovjets propagandaapparat.

Lämnade över kärnvapen

Annons

Som ukrainsk ledare skrev han i december 1991 under den överenskommelse som innebar att Sovjetunionen upplöstes och ersattes med Oberoende staters samvälde, där Belarus och Ukraina ingick som självständiga stater.

De andra två undertecknarna var Rysslands president Boris Jeltsin och Stanislav Sjusjkevitj, självständiga Belarus första president. Den sistnämnde avled för bara en vecka sedan.

"Tack för den fredliga övergången till vår självständighet. Vi försvarar den nu med vapen i hand", skriver Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov på Twitter.

Som president gick Kravtjuk bland annat med på att de sovjetiska kärnvapen som förvarades på ukrainskt territorium skulle överföras till rysk kontroll.

"Önskade fred"

Han förlorade valet 1994 men den då 86-årige Kravtjuk gjorde 2020 tillfällig comeback i politiken när dagens president Volodymyr Zelenskyj bad honom leda en delegation i samtalen med Moskva om separatisterna i östra Ukraina.

I ett tal till nationen hyllar Zelenskyj sin föregångare:

– Leonid Makarovytj visste hur högt priset för frihet var och med hela sitt hjärta önskade han fred för Ukraina. Jag är övertygad om att vi kommer att nå dit, vi kommer att få vår seger och vår fred.

Kravtjuk genomgick en hjärtoperation i fjol. Han blev 88 år gammal.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons