Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Unga introverta kvinnor lider mest av zoommöten

Unga, introverta kvinnor påverkas mer negativt än andra av videomöten. Det konstaterar BTH-forskaren Markus Fiedler som deltagit i en internationell studie.
Blekinge • Publicerad 1 maj 2022 • Uppdaterad 4 maj 2022
Ålder och kön spelar roll för hur man påverkas av zoommöten.
Ålder och kön spelar roll för hur man påverkas av zoommöten.Foto: Anders Nilsson

Vi lever i zoom-mötenas tidevarv. Men hur påverkas vi av alla videomöten? Fenomenet videokonferenströtthet ser olika ut beroende på ålder, kön och personlighet. Det berättar Markus Fiedler, som är medieteknikforskare vid BTH i Karlshamn.

Markus Fiedler är medieforskare vid BTH i Karlshamn.
Markus Fiedler är medieforskare vid BTH i Karlshamn.Foto: Anders Nilsson

Han har tillsammans med forskare i Norge och Tyskland sammanställt de studier som finns hittills kring så kallad zoomtrötthet.

Annons

– Efter att pandemin hade brutit ut för två år sedan var det mycket rapporter i media om det här. Men artiklarna byggde inte på någon forskning. Vi ville sätta in det i ett sammanhang och se vad publicerats tidigare, säger Markus Fiedler.

”Man kan använda kameran när den behövs. Alla bör dock vara överens om vad som ska gälla på mötet.”
Markus Fiedler

Forskarna har identifierat fyra områden som spelar roll för hur påverkad man blir av att sitta i videomöten: personliga, organisatoriska, tekniska och miljömässiga faktorer.

En personlig faktor kan vara klädseln. Man sitter hemma och är bara välklädd på överdelen av kroppen. Vad händer om du måste resa dig upp?

Organisatoriskt är hur mötet styrs upp. Ett vanligt problem är att folk pratar i munnen på varandra. Det bästa är att den som vill säga något räcker upp handen.

Kring det tekniska finns mycket att säga. En fördröjning av ljudet på 1,2 sekunder fungerar när det är möten med enbart ljud. Men över video blir det enerverande när ljud och bild inte följs åt. Detta tillsammans med dålig uppkoppling med laggning gör att det är jobbigt. Du måste anstränga dig för att hänga med.

Sammantaget är det så att unga, introverta kvinnor far mest illa av zoommöten.

– Det är svårt att sätta fingret på varför. Men det verkar höra ihop med prestationskrav. Om du sitter i ett videomöte med 30 personer kanske du har känslan av att du behöver vara snygg och att det inte får vara stökigt i rummet där du sitter. Ungdomar är färgade av sociala medier där prestationsbehovet är stort, säger Markus Fiedler.

En del personer föredrar att inte ha kameran på.

– Man kan använda kameran när den behövs. Alla bör dock vara överens om vad som ska gälla på mötet, säger Markus Fiedler.

För att undvika zoomtrötthet bör man inte ha för många möten i sträck. Och det måste definitivt finnas plats för pauser emellan.

Annons

– En akademisk kvart mår man bra av, säger Markus Fiedler.

Fakta

Bli mindre zoomtrött

Forskarnas tips för att minska zoomtröttheten:

• Lägg inte möten direkt efter varandra

• Använd enkel teknik

• Använd handuppräckning under mötena

• Slå av mikrofonen och kameran då den inte behövs

Videomöten har räddat samhället under pandemin, menar Markus Fiedler. Det har i och för sig funnits konferenser över video i 30-40 år, men nu har de blivit ett självklart inslag i arbetslivet.

– Jag tror på en blandning av zoom och fysiska möten framöver. Men jag tror framför allt att vi kommer att få intressantare videomöten. Forskningen inom immersiva upplevelser går fort framåt. Det kommer att bli en interaktion mellan verkliga och virtuella möten, säger Markus Fiedler och ger exempel på att man med hjälp av headset kan placera kollegan i en fåtölj i stället för att stirra in i videoskärmen.

Fakta

Immersiva upplevelser

Immersiva upplevelser är skapade med hjälp av digital teknik som är mer eller mindre omslutande, med varierande grad av interaktivitet eller enbart avsedda att betraktas. Hit hör framför allt VR, men också AR och olika former av projektionsbaserade upplevelser.

Markus Fiedler är medieforskare vid BTH i Karlshamn.
Markus Fiedler är medieforskare vid BTH i Karlshamn.Foto: Anders Nilsson
Anders NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons