Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Boris Johnson till Sverige för säkerhetssamtal

Den brittiske premiärministern Boris Johnson träffar statsminister Magdalena Andersson (S) på Harpsund i morgon för att diskutera säkerhetsläget. Sedan flyger han direkt vidare till Finland.
Politik • Publicerad 10 maj 2022
Boris Johnson besöker Sverige och Finland i morgon. Arkivbild.
Boris Johnson besöker Sverige och Finland i morgon. Arkivbild.Foto: James Manning/AT/TT

Under överläggningarna på Harpsund kommer Andersson och Johnson bland annat att diskutera den allvarliga säkerhetspolitiska situationen i Europa, de bilaterala relationerna och samarbetet mellan Sverige och Storbritannien.

En gemensam pressträff ska hållas strax efter lunch på onsdag eftermiddag.

Annons

– Vi stöder länders demokratiska förmåga att besluta om frågor som Natomedlemskap, säger Boris Johnsons talesperson enligt AFP.

Till Helsingfors

Enligt uppgifter till Aftonbladet är syftet med mötet att underteckna ett avtal om fördjupat försvars- och säkerhetssamarbete mellan Sverige och Storbritannien.

Avtalet ska vara kopplat till den period av osäkerhet som kan följa efter att Sverige lämnat in en Nato-ansökan, enligt tidningen. Uppgifterna har inte bekräftats.

Efter Harpsund flyger Boris Johnson direkt vidare till Helsingfors under onsdagen. Där träffar han Finlands president Sauli Niinistö. De ska också diskutera säkerhetsläget i Europa och sedan håller de en gemensam presskonferens.

– Vi förstår Sveriges och Finlands ståndpunkter och det är därför som premiärministern kommer att diskutera dessa bredare säkerhetsfrågor, säger Johnsons talesperson.

Fler besök

Den brittiske försvarsministern Ben Wallace besökte i förra veckan Finland med anledning av landets eventuella Nato-ansökan. Han försäkrade då att Storbritannien skulle vara delaktiga i att försvara såväl Finland som Sverige vid ett ryskt anfall, oavsett medlemskap i Nato eller ej.

I förra veckan kom flera uttalanden om att backa upp Sverige under den osäkra perioden innan en eventuell Natoansökan är formellt godkänd av alla medlemsländer.

USA är redo att ge säkerhetsförsäkringar, enligt utrikesminister Ann Linde. Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz har också sagt att Sverige och Finland kan räkna med "fullt stöd" om länderna söker medlemskap.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons