Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fyra svenskar omkom i lavin – femte skadad

Fyra svenskar har omkommit och en femte har skadats i en lavinolycka i Spiss i Österrike vid gränsen mot Schweiz, uppger lokal polis för TT.
Svenska UD kan ännu inte bekräfta uppgifterna om att svenskar drabbats.
Olycka • Publicerad 4 februari 2022
Olycksplatsen i Spiss vid gränsen mellan Schweiz och Österrike.
Olycksplatsen i Spiss vid gränsen mellan Schweiz och Österrike.Foto: AFP/TT

Ansvarigt befäl på polisstationen i Landeck, stadskommun i Tyrolen, bekräftar för TT att fyra svenskar har avlidit i en lavin. Den ansvarige polisen, som inte vill uppge sitt namn över telefon, bekräftar också att en femte svensk har förts till sjukhus i Schweiz.

Österrikes public service-bolag ORF och tidningen Tiroler Tageszeitung hör till de medier som rapporterar om att det är svenskar som omkommit.

Annons

Georg Plattner, inspektör vid polisen i Landeck, bekräftar för Dagens Nyheter att fyra av de omkomna är svenskar som ingick i en lite större grupp som var på besök i området. En femte omkommen är en österrikisk skidguide.

– Bara en person överlevde. Tillståndet är ganska bra, men personen har antagligen brutit ett revben. Det var den personen som slog larm, säger Plattner.

"Farligt i området"

Den skadade svensken uppges ha larmat om olyckan via en svensk Whatsapp-grupp. En stor räddningsinsats med helikoptrar från både Schweiz och Österrike inleddes. En av de omkomna hittades vid liv, men dennes liv gick inte att rädda.

Samtliga personer som omkom åkte offpist när lavinen utlöstes. Olyckan ska ha inträffat vid 13-tiden på fredagen.

Tyrolen har fått mycket snö de senaste dagarna och lavinen var en av 60 rapporterade i regionen de två senaste dagarna.

– Det var farligt i området, säger Georg Plattner.

UD bekräftar inte

Svenska utrikesdepartementet kan ännu inte bekräfta att svenskar har drabbats.

"UD känner till att det har skett en lavinolycka i Spiss, Österrike där ett antal personer har omkommit. Vi kan i nuläget inte bekräfta nationaliteten på de omkomna personerna. Den svenska ambassaden i Wien står i kontakt med lokala myndigheter", skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT vid 22.30-tiden på fredagen.

I en annan lavin i Österrike tidigare på fredagen skadades tre svenskar i 30-årsåldern. De fördes till sjukhus men ska enligt ett pressmeddelande från polisen inte ha fått livshotande skador.

Arrangörer av resor till Alperna som TT varit i kontakt med säger att om de drabbade är svenskar så rör det sig sannolikt om personer som på egen hand tagit sig ned till området.

Fakta: Laviner

Laviner är snömassor som kommit i rörelse. De som oftast orsakar olyckor är så kallade flaklaviner som karaktäriseras av att ett sammanhängande flak av snötäcket lossnar och börjar röra sig neråt ett berg.

Normalt accelererar snömassorna väldigt fort och är sluttningen brant kan lavinen uppnå en hastighet på över 100 kilometer i timmen.

Laviner uppstår av olika orsaker. Ibland utlöses de av människor då snötäcket är skört och belastning av en enda människa kan räcka för att starta en kollaps.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons