Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Uppsving för kondomen bland unga

Kondom har blivit ett allt mer folkligt preventivmedel, speciellt bland unga. Trendbrottet syns i kondomförsäljningen som slagit nytt rekord när fler människor vill skydda sig inför sommarens sexuella kontakter, visar siffror från RFSU.
Samhälle • Publicerad 6 juli 2022
Kondomen möjliggör njutning för alla, på lika villkor, konstaterar Anette Otterström på RFSU. Arkivbild.
Kondomen möjliggör njutning för alla, på lika villkor, konstaterar Anette Otterström på RFSU. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Efter två år av pandemi är nu den första sommaren utan restriktioner här. Fler människor lever ett mer socialt, utåtriktat liv under semestermånaderna, och besöker allt från hemmafester och studentfiranden till festivaler och utlandet.

Enligt Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) har människors attityd kring kondomanvändning varit negativ under många år. Men resultatet av en undersökning från 2018 pekade på en annalkande förändring som i dag vänt trenden till det positiva.

Annons

– Då blev det ett trendbrott i kondomanvändning, där vi både kunde se det i ökad försäljning, men också i de årliga mätningarna där vi ställer frågor om hur folk använder kondom, säger Anette Otterström, kommunikations- och varumärkesansvarig på RFSU.

Viktigare med kondom

Kondomförsäljningen gick upp och ner i takt med regeringens införanden och lättnader av olika restriktioner under pandemin. När restriktionerna hävdes i sin helhet såg RFSU en brytpunkt. Kondomförsäljningen har därefter fortsatt att öka och slå rekord.

Mellan september 2021 och juni 2022 har antalet sålda kondomer ökat med tolv procent i Sverige, jämfört med samma period året innan.

– Det intressanta är att vi förra sensommaren ställde en fråga till de unga i åldersgruppen 16 till 35 år om kondomen hade blivit viktigare efter pandemin. Och det var faktiskt många som uppgav att den hade blivit det, säger hon och fortsätter:

– Vi har haft en känsla av att pandemin kanske kan påverka kondomanvändningen åt ett positivt håll. Eftersom det redan fanns en positiv trend bland unga, tänker vi att den kan påverkas till att bli ännu högre av pandemin för att man har blivit mer medveten om sin hälsa och att det är viktigt att tänka till.

Attityd- och beteendeförändringar

RFSU:s senaste undersökning visar att 16 procent av personer mellan 16 och 35 tycker att kondom känns viktigare att använda nu jämfört med innan pandemin.

– Det tycker jag känns högt. Om man lägger till att bland de allra yngsta i samma undersökning hade vi en rekordhög nivå av dem som hade använt kondom i samband med sex de senaste tolv månaderna – siffran låg på 60 procent, och förra gången vi mätte låg den på 49, säger hon.

Vändningen i ungas attityd och beteende kring kondomanvändning kan ha en mängd bidragande orsaker. Anette Otterström räknar upp samtyckeslagen, metoo-kampanjen och samhällsdebatterna om kroppspositivism, egen njutning, respekt och ansvar som exempel på några.

– Det är svårt att svara på varför, för jag tror att det är så många olika saker. Det har hänt mycket de senaste tio åren. Framför allt känns det som att det finns en självklarhet att använda kondom som kommit med de unga. Jag tror att det hänger ihop med väldigt mycket sociala värderingar.

– Det handlar om att njuta, för alla, på lika villkor och kondomen är en möjliggörare för det.

Fakta: RFSU

Riksförbundet för sexuell upplysning bildades 1933 på initiativ av Elise Ottesen-Jensen, som även var dess ordförande från 1933 till 1959.

Är en ideell samt partipolitiskt och religiöst obunden organisation, uppbyggd av lokalavdelningar och kollektivt anslutna riksorganisationer, de flesta av politisk eller facklig karaktär.

Arbetar för en positiv, tolerant, fördomsfri och öppen syn på sex- och samlevnadsfrågor, framför allt genom opinionsbildning och en omfattande utbildningsverksamhet med seminarier, konferenser och kurser för yrkesfolk och allmänhet.

RFSU:s affärsdrivande verksamhet domineras dels av preventivmedelsförsäljning, dels av utveckling, tillverkning och marknadsföring av hjälpmedel för handikappade.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons