Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Urbefolkning får fem miljarder i förlikning

USA • Publicerad 1 februari 2022
Läkemedelsföretag får betala 590 miljoner dollar till den amerikanska ursprungsbefolkningen. Arkivbild.
Läkemedelsföretag får betala 590 miljoner dollar till den amerikanska ursprungsbefolkningen. Arkivbild.Foto: AP/TT

De amerikanska läkemedelsföretagen Johnson  &  Johnson, Amerisource Bergen, Cardinal Health och McKesson döms att betala 590 miljoner dollar i förlikning till den amerikanska ursprungsbefolkningen.

590 miljoner dollar motsvarar ungefär 5,47 miljarder kronor och förlikningen är en i raden i flera rättsfall mot läkemedelsföretag som tillverkar opioider. I september i fjol fick cherokeefolket 75 miljoner dollar (ungefär 695 miljoner kronor) i förlikning av tre läkemedelsföretag.

Annons

Opioidkrisen i USA beräknas ha kostat en halv miljon människor livet under de senaste 20 åren. Och den amerikanska ursprungsbefolkningen anses ha lidit mer skada än andra grupper, enligt stämningsansökan.

Men utbetalningen ska inte ses som att företagen är direkt ansvariga för massdöden.

"Den här förlikningen är inte ett medgivande av skuld eller ansvar och företaget kommer fortsätta att försvara sig mot anklagelser som den här slutliga överenskommelsen inte löser", skriver Johnson & Johnson i ett uttalande.

Rättad: I en tidigare version angavs fel siffra i dollar i förlikningssumman.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons