Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ursula von der Leyen besöker Biden nästa vecka

USA • Publicerad 2 mars 2023
USA:s president Joe Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under G20-mötet i Indonesien i november förra året. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under G20-mötet i Indonesien i november förra året. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Kriget i Ukraina, relationerna med Kina och gnisslande handelsrelationer kommer att stå högt upp på dagordningen när USA:s president Joe Biden den 10 mars tar emot EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Vita huset.

De båda ledarna ska se över det "starka samarbetet" mellan USA och EU med att stödja Ukrainas kamp mot den ryska invasionen, meddelade Vita huset i ett uttalande på torsdagen.

Annons

Biden och von der Leyen kommer också att "diskutera USA-EU-samordningen för att bekämpa klimatkrisen genom att investera i ren teknik baserad på säkra leveranskedjor", enligt uttalandet.

Diskussionspunkten kan uppfattas som ett svar på den oro som finns inom EU för att europeiska företag ska tappa i konkurrenskraft i och med att USA sjösätter ett stort klimatstödspaket.

EU:s ansträngningar för minska beroendet av rysk gas, andra globala säkerhetsfrågor "inklusive vårt gemensamma arbete för att hantera utmaningarna från Folkrepubliken Kina", är ytterligare frågor som kommer att avhandlas.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons