Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Studie: Boosterns effekt avtar vid fyra månader

Effekten av den tredje dosen av covidvaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna avtar märkbart efter den tredje månaden, enligt en studie från USA:s smittskyddsmyndighet CDC.
Coronaviruset • Publicerad 12 februari 2022
Effekten av påfyllnadsdosen av covidvaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna avtar under fjärde månaden efter sprutan, visar en ny studie från USA.
Effekten av påfyllnadsdosen av covidvaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna avtar under fjärde månaden efter sprutan, visar en ny studie från USA.Foto: Johan Nilsson/TT

Studien har tittat på över 240 000 akuta vårdbesök samt drygt 93 000 sjukhusinläggningar som rört vuxna med covidsymptom de senaste fem månaderna.

Under den tid som omikronvarianten har varit dominerande sjönk vaccinens skydd mot akuta vårdbesök från 87 procent det första två månaderna efter påfyllnadsdosen, till 66 procent den fjärde månaden.

Annons

Skyddet mot att bli inlagd på sjukhus sjönk från 91 procent till 78 procent under samma tidsspann.

För att upprätthålla eller förbättra skyddet mot covid-19 måste därför en fjärde dos övervägas, skriver rapportförfattarna. Tidigare i veckan sade Vita husets medicinska rådgivare Anthony Fauci att äldre och människor med försvagat immunförsvar sannolikt kommer att behöva en fjärde dos.

Det är sedan tidigare väldokumenterat att vaccinskyddet minskar några månader efter den andra dosen, men hur länge skyddet varar efter tredje dosen har av förklarliga skäl hittills inte studerats i lika stor utsträckning.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons