Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

USA: Lagar och attentatshot stoppar Pride

Hat, hot och hundratals nya hbtq-fientliga lagar har lett till att planerade pridefiranden skalats ned eller helt ställs in på flera håll i USA.
I Florida möttes arrangörer av en skylt som uppmanade till mord på alla homosexuella.
USA • Publicerad 11 juni 2023
New York-bor firar prideparaden på Manhattan i juni förra året. Arkivbild.
New York-bor firar prideparaden på Manhattan i juni förra året. Arkivbild.Foto: Charles Sykes/AP/TT

Juni innebär Pridemånad i USA, och landet runt uppmärksammas detta med konserter, festivaler, parader och evenemang.

Men festligheterna överskuggas delvis av ett allt hätskare tonläge och hot om våld från bland annat vit makt-rörelsen. I republikanska delstater stiftas samtidigt nya hbtq-fientliga lagar i aldrig tidigare skådad takt.

Annons

Därtill cirkulerar mängder av desinformation och hat i sociala medier, där hbtq-rörelsen likställs med pedofiler och satanister som bedriver rovjakt på amerikanska barn.

Arrangörer av pridefiranden i flera delstater har valt att helt eller delvis ställa in sina tillställningar på grund av rädsla eller oro över rättsliga efterspel. Attentatshot har dessutom gjort att kostnader för säkerhetsarrangemang skjutit i höjden.

"Ett rädslans klimat"

I Texas största stad Houston har den planerade pridefestivalen ställts in och ersatts av en parad, bland annat med hänvisning till att övermäktiga kostnader för att garantera säkerheten.

Även i Florida har pridefestivaler ställts in på flera håll. I Tampa sedan sponsorer dragit sig ur på grund av oro för eventuella lagbrott. I det mindre samhället S:t Cloud med hänvisning till "ett rädslans klimat".

Kort efter beskedet dök en skylt upp i staden med uppmaningen att "döda alla homosexuella".

Nationellt nödläge

USA:s största hbtq-organisation, Human Rights Campaign, utlyste tidigare i veckan ett "nationellt nödläge" för hbtq-personer i landet. Bakgrunden är enligt organisationen att hot och våld mot hbtq-personer blir allt vanligare och att människor tvingas fly sina hem.

Den ideella organisationen ACLU, som kartlägger attacker mot hbtq-rörelsen, uppger att närmare 500 hbtq-fientliga lagar röstats igenom runtom i USA hittills i år, mer än dubbelt så många som under hela 2022.

Lagarna rör bland annat förbud mot att undervisa om hbtq-frågor i skolan, förbud för transpersoner att delta i skolidrott och förbud mot dragshower.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons