Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

USA-regeringen vill strypa investeringar i Kina

USA:s regering förbereder lagstiftning som förbjuder amerikanska investeringar i vissa sektorer i Kina. Det framgår av preliminära rapporter från finans- och handelsdepartementet som lämnats till USA:s kongress.
Ekonomi • Publicerad 4 mars 2023
Vita huset vill stoppa amerikanska investeringar i avancerad teknik i Kina. Arkivbild
Vita huset vill stoppa amerikanska investeringar i avancerad teknik i Kina. ArkivbildFoto: Jacquelyn Martin AP/TT

Det handlar om att strama åt villkoren för investeringar i avancerad teknik utomlands om en nationell säkerhetsrisk kan uppstå, rapporterar The Wall Street Journal.

Förutom förbudet föreslås i rapporterna till kongressen även ett nytt system för att förenkla för myndigheter att kontrollera investeringar utomlands.

Annons

Vilka sektorer förbudet ska gälla i framgår inte av dokumenten tidningen tagit del av, men det ska sikta på att bromsa investeringar i sådant som kan öka militär förmåga.

Källor med insyn i diskussionerna uppger för tidningen att de räknar med att regelverket som planeras kommer att rikta in sig på riskkapitalbolag och investeringsbolag som investerar i halvledarteknik, avancerade datorer och artificiell intelligens. I huvudsak antas det handla om kinesiska investeringar.

Finansiering till programmet som planeras väntas bakas in i den budget från Vita huset som ska läggas fram nästa vecka.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons