Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

USA säger nej till Polens plan om stridsflyg

USA säger bestämt nej till Polens erbjudande om att flytta sina stridsflyg till den amerikanska flygbasen Ramstein i Tyskland, för vidare transport till Ukraina.
Ukrainakriget • Publicerad 9 mars 2022
Två polska Mig-29-plan under en uppvisning med två USA-tillverkade F-16. Arkivbild.
Två polska Mig-29-plan under en uppvisning med två USA-tillverkade F-16. Arkivbild.Foto: Alik Keplicz/AP/TT

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon säger att det skulle vara ett "hög risk"- initiativ som inte skulle förändra effektiviteten för det ukrainska flygvapnet på något väsentligt sätt, rapporterar AP.

Enligt den amerikanska bedömningen skulle det kunna leda till att situationen trappas upp och utlöser en "betydande" rysk reaktion, säger John Kirby, talesperson för Pentagon.

Annons

Under onsdagen har den amerikanske försvarsministern Lloyd Austin talat med sin polske motpart och berättat om USA:s bedömning.

Fatta ett beslut

Polen hade erbjudit att ställa sina Mig-29-plan till USA:s förfogande, eftersom de alla är från Sovjettiden och Ukrainas piloter är utbildade att flyga dem.

USA har sedan tidigare uttryckt tvivel till idén och på onsdagen uppmanade Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj västmakterna att fatta ett beslut i frågan.

– Vi ber er igen att bestämma er så snart som möjligt. Skicka oss flygplan, sade han i en video på sin Telegramkanal.

Det polska erbjudandet kan enligt Ryssland leda till farliga situationer.

– Detta är ett mycket oönskat och potentiellt farligt scenario, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

USA har tidigare uttryckt oro för att Ryssland skulle tolka en förflyttning av stridsflyg som att USA blir en aktiv part i striderna.

Harris till Polen

Polen har i utbyte mot Mig-planen begärt att USA ska förse polackerna med redan använda stridsflyg med motsvarande kapacitet. Polen har även uppmanat andra Natoländer som har Mig-29-plan att också lämna över dem.

Rockaden skulle vara ett sätt för Nato att skicka stridsflyg till Ukraina utan att behöva lära upp ukrainska piloter.

USA:s vicepresident Kamala Harris hade redan planerat en resa till Polen i dagarna, och får nu frågan om planen i knät. Hon ska under torsdagen möta president Andrzej Duda och premiärminister Mateusz Morawiecki och även ukrainare som flytt till Polen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons