Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Strider rasar trots samtal om humanitär hjälp

Samtal pågår på flera fronter om Rysslands invasion av Ukraina.
Men på ukrainsk mark fortsätter de ryska angreppen med oförminskad styrka.
Ukraina • Publicerad 7 mars 2022
Civila ukrainare utanför Lviv tränar på vapen landet fått från utlandet.
Civila ukrainare utanför Lviv tränar på vapen landet fått från utlandet.Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Områden under rysk kontroll söndagen den 6 mars.
Områden under rysk kontroll söndagen den 6 mars.Foto: Johan Hallnäs/TT
En fabrik i Irpin i utkanterna av Kiev brinner efter att ha beskjutits av rysk artillerield under söndagen.
En fabrik i Irpin i utkanterna av Kiev brinner efter att ha beskjutits av rysk artillerield under söndagen.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Ryska styrkor samlar sina resurser för att "storma Kiev", uppger den ukrainska militären, samtidigt som fortsatta diskussioner pågick om så kallade humanitära korridorer från Ukraina för utsatta.

Under måndagskvällen kom ett nytt ryskt utspel om att landet på tisdagsmorgonen ska upprätta humanitära korridorer från bland annat Kiev – till Belarus och Ryssland, det vill säga korridorer snarlika dem Ukraina redan i starka ordalag har förkastat.

Annons

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba säger i ett separat utspel att president Volodymyr Zelenskyj och Rysslands president Vladimir Putin borde träffas på tu man hand, rapporterar Reuters.

Offensiv pågår

Samtidigt fortsatte den ryska invasionen i Ukraina.

"Fienden fortsätter offensiven mot Ukraina genom att fokusera på att omringa Kiev, Charkiv, Tjernihiv, Sumy och Mykolajiv," skrev generalstaben för Ukrainas väpnade styrkor i en uppdatering.

Men exakt hur mycket den ryska offensiven rörde sig framåt under måndagen var oklart.

I huvudstaden Kiev domineras gatubilden av barrikader, vissa stora och svårforcerade andra löst ihopslängda, med böcker och bildäck, rapporterar AP.

– Vi kommer att kämpa till döden vid varje hus, varje gata, varje kontrollstation, sade borgmästaren Vitalij Klitjko och uppgav att strider pågick i flera städer och förorter runt Kiev.

I Makariv utanför Kiev dödades minst 13 personer när ryska robotar träffade ett bageri, uppger enligt The Guardian ukrainska myndigheter.

Borgmästaren i Hostomel, nära Kiev, har dödats av ryska soldater, meddelar staden. I Hostomel ligger en strategisk flygplats där strider pågick under krigets allra första dagar.

Omkring 2 000 invånare har lyckats fly Irpin som ligger nordväst om huvudstaden, trots intensiv rysk granatbeskjutning, skriver BBC.

Bara några kilometer därifrån, i Horenka, jämnade rysk artillerield några gårdar med marken.

Annons

– Vad håller de på med? Det bodde bara två små barn och två äldre här, säger Vasyl Oksak till AP medan han försöker röja upp på platsen.

Strider i Mykolajiv

Hamnstaden Mykolajiv i södra Ukraina var under intensiv artillerield på måndagsmorgonen. Under kvällen sade stadens borgmästare till CNN att de ryska styrkorna drog sig tillbaka efter att ha försökt inta stadens flygplats.

Det är annars från södra Ukraina rapporter om ryskt avancemang kommer, säger amerikanska försvarskällor till CNN.

I halvmiljonstaden Mariupol uppges nästan halva befolkningen vara redo att fly kriget och bristen på mat, vatten och el. Men polis och militär varnar befolkningen från att lämna sina skyddsrum och invänta signaler om att evakuera.

Klart är i alla fall att den humanitära krisen blir allt värre. FN uppmanar på måndagskvällen parterna att upprätta humanitära korridorer inta bara för civila att ta sig ut utan för att hjälporganisationer ska kunna levererar mat och medicin till de lidande.

Rättad: I tidigare version angavs fel veckodag för utrikesministermötet i Turkiet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons