Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Utmanare tillbaka efter pausad förtalsdom

Den indiska oppositionsledaren Rahul Gandhi är under måndagen tillbaka i den politiska hetluften efter att högsta domstolen pausat en fällande förtalsdom mot honom.
Indien • Publicerad 7 augusti 2023
Indiens oppositionsledare Rahul Gandhi återvänder till parlamentet i New Delhi.
Indiens oppositionsledare Rahul Gandhi återvänder till parlamentet i New Delhi.Foto: AP/TT

Oppositionsledaren Rahul Gandhi blev avsatt som parlamentsledamot i mars efter en fällande dom mot honom gällande förtal. Han dömdes till två års fängelse.

Förtalsmålet, som nu är satt på paus i väntan på en genomgång av Gandhis överklagan, gäller ett uttalande som han fällde under ett valtal 2019. Han ställde sig frågan: "Varför heter alla tjuvar Modi i efternamn?".

Annons

Hans kommentarer uppfattades av många som nedsättande mot premiärministern och mot alla med samma efternamn. Namnet förknippas med de lägre skikten av Indiens kastsystem.

Högsta domstolens beslut att pausa fallet innebär att Gandhi kommer kunna kandidera i nästa års val om inte även de går på de tidigare instansernas linje och fäller honom för uttalandet.

Rahul Gandhis återkomst till parlamentet väntas ge kraft åt oppositionen som försöker sätta press på premiärminister Narendra Modi inför en misstroendeförklaring mot regeringen under veckan.

Flera oppositionspolitiker hävdar att regeringen drivit en hindunationalistisk agenda och gjort för lite för att stoppa dödligt etnisk våld som har skakat Indiens nordöstra delstat Manipur i över tre månader. Regeringen förnekar anklagelserna och menar att deras politik gynnar alla indier.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons