Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

V kräver slopad karens för att erbjuda stöd

Vänsterpartiet kräver i sin budgetmotion att något görs åt karensavdraget. Annars kan man inte räkna med partiets stöd.
Politik • Publicerad 3 maj 2022
Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.
Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Det kommer inte vara möjligt att tänka sig att styra på Vänsterpartiets mandat med mindre än att man är beredd att göra något åt den här situationen i sjukförsäkringen, säger V:s ekonomiskpolitiska talesperson Ali Esbati.

Enligt partiets beräkningar skulle ett slopat karensavdrag kosta 5,4 miljarder kronor per år och om karensersättningen införs i stället skulle det kosta 3,2 miljarder per år.

Annons

Esbati vill inte kalla det ett ultimativt krav i framtida förhandlingar. Han ser olika lösningar framför sig, som hur stor fördelningen mellan stat och arbetsgivare ska se ut.

– Men det är helt nödvändigt att göra något åt den här situationen som är väldigt speciell för Sverige. Det är inga andra nordiska länder som har den här typen av karens.

Vänsterpartiet vill också se en pensionsökning med 13,4 procent vilket skulle innebära en nettokostnad för staten på 5,9 miljarder 2023, och 6,6 miljarder 2024.

Partiet presenterar ingen fullständig budget.

– När det gäller att få ihop ett enhetligt budgetförslag är det förstås något vi kommer förhandla om, säger Esbati.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons