Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

V-toppar håller upp PKK-flagga

Tre vänsterpartistiska riksdagsledamöter poserade under partiets dag i Almedalen med de kurdiska organisationerna PKK:s, YPG:s och YPJ:s flaggor, rapporterar flera medier.
Almedalen • Publicerad 6 juli 2022
De medier som har rapporterat om händelsen, har sökt Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar för en kommentar. Hon har ännu inte svarat.
De medier som har rapporterat om händelsen, har sökt Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar för en kommentar. Hon har ännu inte svarat.Foto: Henrik Montgomery/TT

Gerillaorganisationen PKK är terrorstämplad av Turkiet, USA och EU – och därmed även Sverige.

Riksdagsledamöterna Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow och Lorena Delgado Varas syns hålla upp flaggorna på en bild som bland annat Aftonbladet sedan publicerade.

Annons

– Vi står alla bakom det här, säger Lorena Delgado Varas till tidningen.

Enligt Delgado Varas har inte handlingen på förhand förankrats i partiet men antogs vara godkänd då V tidigare fattat ett kongressbeslut om att PKK inte ska vara en terroriststämplad organisation.

– Det här är organisationer som är motståndsrörelser, som har en demokratisk organisation, en feministisk organisation, i en kontext där Turkiet är en diktatur, säger hon till Aftonbladet.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) tar avstånd från handlingen på Twitter.

"Det här är helt oacceptabelt. PKK terrorstämplades redan 1984, av Olof Palmes regering. Och det på goda grunder. PKK har många oskyldiga människoliv på sitt samvete. Vänsterpartiets ledning bör omedelbart ta avstånd från aktionen", skriver han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons