Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Valde fel kyrkogård – får nej på askflytt

Samhälle • Publicerad 12 maj 2022
Mannen får avslag på sin begäran om att flytta sambons askurna. Arkivbild.
Mannen får avslag på sin begäran om att flytta sambons askurna. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En man som kände att han valt fel kyrkogård för sin avlidna sambo får avslag på sin begäran om att flytta urnan med aska, rapporterar Ystads Allehanda.

Urnan gravsattes för fyra år sedan, men mannen hävdar att beslutet fattades i sorg och chock och att han besvärats av tanken på att hon hamnat fel. Sambon har ingen anknytning till orten, och mannen ansökte därför om att urnan skulle flyttas till den kyrkogård där hennes föräldrar är begravda.

Annons

Men både församlingen och länsstyrelsen sade nej, med hänvisning till att flyttning av aska bara får ske i särskilda fall, och vikten om att gravfriden måste råda.

Mannen överklagade ärendet till förvaltningsrätten, som beslutat att gå på tidigare instansers linje. Rätten konstaterar att även om mannen fattat sitt beslut i ett traumatiskt tillstånd är det inte en omständighet som påverkar bedömningen, skriver Ystads Allehanda.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons