Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Våldsamma strider mot talibaner i Afghanistan

Våldsamma strider mellan regeringsstyrkor och talibaner har på kort tid krävt över 200 liv, många av dem civila.
Afghanistan • Publicerad 21 september 2020
Afghanska regeringsstyrkor. Arkivbild.
Afghanska regeringsstyrkor. Arkivbild.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Minst 57 regeringssoldater har dödats i Afghanistan under det blodigaste dygnet sedan fredssamtalen mellan regeringsrepresentanter och talibaner inleddes i Qatar förra veckan, uppger militärföreträdare.

Flest liv krävdes i provinsen Uruzgan, där 24 personer ur säkerhetsstyrkorna dödades i en attack mot en vägspärr. Även i provinserna Takhar, Helmand, Kapisa, Balkh, Maidan Wardak och Kunduz har soldater dödats, enligt lokala myndigheter.

Annons

Talibanerna har inte offentliggjort några förluster i striderna, men enligt den afghanska militären har 54 av extremisterna dödats i Kunduz, Takhar och i provinsen Baghlan det senaste dygnet.

I Maidan Wardak dödades 26 talibaner i samband med strider, uppger provinsmyndigheter.

Omkring 100 civila har dödats och 230 har skadats i talibanattacker de senaste två veckorna, enligt inrikesdepartementet. I lördags dödades tolv civila då regeringsstyrkor genomförde ett flygangrepp i Kunduz. Enligt regeringen dödades 40 talibaner i den attacken.

Fakta: Afghanistan

Afghanistan uppskattas ha 35,5 miljoner invånare, även om uppgifterna är mycket osäkra. Största delen av befolkningen livnär sig på jordbruk och boskapsskötsel.

Landet är en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män ska råda enligt författningen. Inbördeskrig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.

Sovjetunionens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunistiska regimen och islamistiska mujahedingrupper, stödda av USA. Efter maktövertagandet 1992 vände milisgrupperna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigströttheten beredde väg för den fundamentalistiska talibanrörelsen som inom några år tog kontroll över landet.

Efter terrordåden i USA den 11 september 2001 började USA-ledda styrkor att bomba Afghanistan varpå talibanstyret föll. Försöken att sedan dess bygga upp landet har i stort misslyckats.

Källor: Nationalencyklopedin, Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons