Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Vampyrdrönare" ny del av ukrainsk offensiv

Drönaren Vampire ingår i bygget av en ny toppmodern drönararmé som ska skapa fördel för Ukraina i kriget.
Men i takt med att ukrainarna skaffar sig övertag anpassar sig ryssarna och kommer i kapp, vilket hela tiden ställer krav på nya lösningar på slagfältet.
Ukraina • Publicerad 30 september 2023
En ukrainsk drönarpilot sträcker sig efter en spaningsdrönare i regionen Luhansk.
En ukrainsk drönarpilot sträcker sig efter en spaningsdrönare i regionen Luhansk.Foto: Bram Janssen/AP/TT
Den ukrainske befälhavaren som kallas Giocondo kommunicerar med högkvarteret i samband med en attack någon timme från den ockuperade staden Svatove i nordöstra Ukraina.
Den ukrainske befälhavaren som kallas Giocondo kommunicerar med högkvarteret i samband med en attack någon timme från den ockuperade staden Svatove i nordöstra Ukraina.Foto: Bram Janssen/AP/TT
En ukrainsk soldat förbereder en bomb som ska skickas upp med en drönare.
En ukrainsk soldat förbereder en bomb som ska skickas upp med en drönare.Foto: Bram Janssen/AP/TT

Ukrainakriget handlar allt mer om krigföring med drönare. De kan användas för spaning, för att släppa bomber eller själva explodera när de träffar sina mål.

Under en offensiv nära den ockuperade staden Bachmut i landets östra delar används ukrainsktillverkade drönare av typen Vampire.

Annons

– Drönarna ser på natten som i dagsljus, säger en drönarpilot som går under namnet Groove till CNN, som har fått följa med under insatsen.

Soldaterna har utrustning för mörkerseende som ger piloterna en viktig fördel nattetid.

– Vi ser infanteriet, vi träffar fordonen, kanoner, allt vi behöver förstöra, säger Groove.

Videoklipp som filmats med nattkameror visar när drönarna släpper bomber på ryska bepansrade fordon.

Den ukrainska regeringen vill satsa motsvarande över 11 miljarder svenska kronor på att uppgradera landets drönarkapacitet. En Vampire-drönare kan bära upp till 15 kilo last, enligt ministern för digital omvandling, tillika vice premiärminister, Mychailo Fedorov.

Buntband och silvertejp

Nyhetsbyrån AFP har följt med en befälhavare som på slagfältet går under namnet Giocondo. Nära den ockuperade staden Svatove i nordöstra Ukraina har hans enhet ägnat månader åt att modifiera drönare för att få dem att flyga längre bakom fiendens linjer och att bättre undgå upptäckt av ryssarna.

Alla Giocondos drönarpoliter är volontärer. Många av dem hade ingen militär erfarenhet före den ryska storinvasionen.

I en lada sätter soldaten Bakeneko på sig en display på huvudet och ser genast en flygvy över grönskande fält, ryska stridsfordon och soldater. Han flyger en drönare med sprängämnen mot en sovjetisk stridsvagn som kort tidigare upptäckts av en spaningsdrönare.

En annan soldat, som före kriget arbetade som säljchef, förbereder någon meter därifrån bomber. Med buntband och silvertejp sätter han fast en artillerigranat och batterier som gör en billig kommersiell drönare till en dödsmaskin.

Att genomsöka området för att hitta ett mål tar flera timmar, och ryska soldater har blivit bättre på att kamouflera sig i lövverket. Men när Bakenekos mål finns inom synhåll störtar han drönaren. I hans display, där landsbygden först synts rusa emot honom, blir allt svart.

Annons

– Super, vi fick den, säger Giacondo som har tittat på en separat skärm som visar en rökplym från stridsvagnen.

Egna lösningar

Det ökande användandet av drönare med kort räckvidd har lett till att ryssarna i större utsträckning använder störningsanordningar, enligt ukrainarna. Det har tvingats Giocondos enhet och andra att uppfinna kreativa motåtgärder.

Efter tre månader har ukrainska soldater i byn Andriivka söder om Bachmut listat ut hur de ska kunna komma undan störningsanordningarna som under en period hindrat deras drönare.

Den lösningen ledde till att byn återtogs i början av september. En talesperson för den bataljon som återtog byn har hävdat att exploderande drönare var avgörande eftersom de tvingade ryssarna att backa tunga vapen med cirka en och en halv mil för att inte vara inom drönarnas räckvidd.

Men ukrainska drönarpiloter tror att ryssarna kommer att lära sig av det som hänt, och anpassa sig igen, och jakten fortsätter.

– Det här är en interaktiv, tvåsidig tävling, säger Stephen Biddle vid tankesmedjan Council on Foreign Relations (CFR), till AP.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons