Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vård och skola börsrusar efter högertecken

Det lutar svagt mot höger och att det kan bli ett regeringsskifte, enligt det valresultat som finns i nuläget.
Som svar rusar bolag inom vård, skola och omsorg på börsen.
Ekonomi • Publicerad 12 september 2022
Skolkoncernen Academedia sticker i väg på börsen, sedan det nuvarande resultatet tyder på ett regeringsskifte. Arkivbild.
Skolkoncernen Academedia sticker i väg på börsen, sedan det nuvarande resultatet tyder på ett regeringsskifte. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Som allra mest sticker skolkoncernen Academedia i väg, drygt 14 procent plus på Stockholmsbörsen hittills under måndagen.

Även vårdbolagen Humana, Attendo och Ambea ökar, med drygt 4 procent, över 3 procent respektive runt 4 procent strax före lunch.

Annons

Frågan om vinster i välfärden har varit framträdande under valrörelsen. Att det nu ser ut att luta åt en ny högerregering medför den här tydliga börsreaktionen, enligt Danske banks seniorekonom Maria Landeborn.

– Det är uppenbart att det har funnits en riskpremie i aktiekurserna bland bolagen och en rädsla bland investerare för att man från politikens håll ska begränsa vinsterna. Men med en högermajoritet, även om den är knapp, så minskar den risken betydligt, säger hon.

Gott börshumör

Överlag är det ett ganska gott börshumör dagen efter valet. Vanligtvis brukar börsreaktionen efter ett svenskt val vara ganska mild, enligt nätbanken Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

– Samtidigt var nog inte det här det som man hade väntat sig. Det blå blocket är lite mer företagsvänliga så det kanske vi ser nu på de här bolagen inom skola, vård och omsorg och att den politiska risken har minskat i och med ett regeringsskifte, säger Nicklas Andersson.

Även bankaktier upp

Även bankaktierna stiger något, vilket kan vara en konsekvens av diskussionerna om en höjd bankskatt under valet, enligt Nicklas Andersson. På vänstersidan har det funnits en tydligare preferens om att bankerna ska betala högre skatt på sina vinster.

Det behöver däremot inte vara en konsekvens av valresultatet, enligt Maria Landeborn.

– Det skulle kunna vara annat också. Nu i dag är det ett mer positivt börshumör generellt, vilket inte beror på valet utan att vi hade en stark avslutning på förra veckan.

Ett slutgiltigt valresultat kan vi däremot vänta oss först på onsdag. Enligt Valmyndigheten kan det till och med dröja ända tills på torsdag, på grund av försenade förtidsröster.

Det är därför långt ifrån klart att det till slut blir en högerregering som kommer att styra landet de kommande fyra åren.

– Nu tar börsen verkligen tidigt ut en lättnad i förskott. Det mesta talar för att den högra sidan kommer att få en knapp majoritet när alla röster är räknade. Men att det ändras kan inte uteslutas, så klart, säger Maria Landeborn.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons