Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Våren är senare än vanligt i år

Väder • Publicerad 3 maj 2022
Häggblomningen är sen i år, visar Vårkollen. Arkivbild.
Häggblomningen är sen i år, visar Vårkollen. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Det bitvis kalla aprilvädret har gjort att våren tvekar mer än vanligt i år. Vitsippor, blåsippor, tussilago, björk och sälg har ännu inte kommit så långt i blomning och lövsprickning som de brukar ha gjort så här års.

Det visar Vårkollen, ett forskningsprojekt där frivilliga samarbetar med forskare för att analysera vårtecken.

Annons

Lövsprickningen brukar nå upp till Norrlandsgränsen till 1 maj men i år har björken bara börjat sin lövsprickning upp till Mälardalen. Häggblomningen hann inte heller komma i gång innan köldknäppen i april fick lövsprickning och blomning att stanna av. Den här våren är det bara på några få ställen längst ut på väst- och sydkusten som häggen än så länge har börjat blomma, enligt Vårkollen.

Man ser också att de tidigblommande arterna som tussilago, blåsippa och vitsippa fortfarande blommar i stora delar av landet. I normala fall har de blommat över vid den här tiden.

Enligt SMHI kommer det kylslagna vädret med dagstemperaturer på mellan 10–15 grader att fortsätta de kommande tio dagarna.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons