Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Världen sörjer drottning Elizabeth

Drottning Elizabeth satt på tronen i 70 år, och Storbritannien och världen sörjer en älskad regent.
"Drottning Elizabeth II var en statschef som visade en oöverträffad värdighet", skriver USA:s president Joe Biden i en kommentar.
Storbritannien • Publicerad 8 september 2022
Folksamling utanför Buckingham Palace i centrala London på torsdagskvällen.
Folksamling utanför Buckingham Palace i centrala London på torsdagskvällen.Foto: Victoria Jones/AP/TT
Den brittiska flaggan på halv stång vid Buckingham Palace.
Den brittiska flaggan på halv stång vid Buckingham Palace.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Redan tidigt på torsdagseftermiddagen, när de första meddelandena om drottningens sviktande hälsa kom, började folk samlas utanför Buckingham Palace. Några lade blommar vid slottets portar, medan andra bara höll om varandra.

När dödsbudet kom, klockan 18.30 lokal tid, trotsade hundratals det ymniga regnet och strömmade platsen och många började spontant sjunga på nationalsången "God save the queen".

Annons

Långt norrut, utanför Balmoral i Skottland, där drottningen avled, samlades också många för att lägga blommor och sörja landsmodern.

Och på The Mall, paradgatan mellan Buckingham Palace och Trafalgar Square radade ett stort antal taxibilar upp sig med gula lampor tända, som en hyllning. På Picadilly Circus byttes reklam ut mot porträtt på drottningen.

Nytillträdda premiärministern Liz Truss säger att hela nationen är "förkrossad" av dödsbudet och att drottningen var den klippa det moderna Storbritannien vilade på.

Samväldet sörjer

Men även från många andra håll kom hedersbetygelser – inte minst från flera länder i Samväldet kommer naturligtvis också ord om sorg.

– Hon var exceptionell. Över hela världen kommer människor att förnimma en intensiv känsla av förlust och nyzeeländarna kommer i allra högsta grad att dela den sorgen, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Förutom Storbritannien var drottning Elizabeth statsöverhuvud i ytterligare 15 länder, där flaggorna också halas på halv stång. Det gäller bland annat Nya Zeeland och Australien där premiärminister Anthony Albanese skriver att "sorg är det pris vi betalar för kärleken".

"Den här sorgeperioden kommer att gå över, men den djupa respekt och de varma känslor det australiska folket alltid har känt för hennes majestät kommer aldrig att försvinna", fortsätter han.

Liknande varma ord kommer från samväldesstater som Bermuda, Bangladesh, och Sri Lanka. I Kanada skriver premiärminister Justin Trudeau på Twitter:

"När vi ser tillbaka på hennes liv och hennes tid på tronen som spände över så många årtionden kommer kanadensarna alltid att minnas hennes majestäts vishet, medkänsla och värme."

Trudeaus kollega i Indien, Narendra Modi, säger att drottningen "personifierade anständighet".

USA flaggar på halv stång

Annons

Även i USA ska flaggor halas på halv stång, meddelar president Joe Biden. Det gäller Vita huset och ett stort antal federala byggnader samt bland annat alla amerikanska ambassader.

"Drottning Elizabeth II var en statschef som visade en oöverträffad värdighet och uthållighet som stärkte den trygga alliansen mellan Storbritannien och USA", skriver Biden.

Från övriga världen noteras att Brasiliens president Jair Bolsonaro har utlyst tre dagars landssorg efter drottningens död, "som ett budskap om kondoleanser till Storbritannien".

Zelenskyj och Putin hyllar

Påve Franciskus skriver i ett personligt telegram till Storbritanniens nye kung Charles III att han känner “djup sorg” över drottningens död. Han hyllar hennes hängivna plikttrogenhet och djupa kristna tro.

FN:s generalsekreterare António Guterres hyllar drottningens "elegans, värdighet och hängivenhet" inför sitt uppdrag som drottning.

Även från krigsdrabbade Ukraina kommer en hälsning. President Volodymyr Zelenskyj skriver i ett uttalande att drottningens död är en "oersättlig förlust".

Och sent på kvällen kom Rysslands president Vladimir Putin med en egen hyllning.

"Elizabeth II fick i flera decennier rättmätig kärlek och respekt i sitt hemland och auktoritet på den internationella arenan", skriver han.

Jagger och Paddington

Många kändisar hyllar också drottningen, från Elton John och Mick Jagger till Victoria Beckham.

"Jag minns henne som en vacker ung kvinna och som hela nationens djupt älskade mormor", skriver Jagger på Twitter.

Annons

Bland alla celebriteter och statsöverhuvuden som hyllar drottning Elizabeth sticker en tecknad björn ut – från det officiella Twitterkontot för björnen Paddington.

Drottningen spelade tidigare i år in en kort film tillsammans med Paddington, där de två dricker te och äter marmeladsmörgåsar inne i Buckingham Palace. Filmen uppskattades mycket när den visades vid jättefesten under drottningens platinajubileum i juni.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons