Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter.
Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.
Vetenskap • Publicerad 23 september 2023
På bilden syns hur forskarna gräver fram de två stockarna ur sediment vid Kalambofallen i Zambia.
På bilden syns hur forskarna gräver fram de två stockarna ur sediment vid Kalambofallen i Zambia.Foto: Larry Barham/AP/TT

Konstruktionen, som består av två stockar med en bred skåra som får dem att fästa vid varandra, grävdes fram ur sediment vid Kalambofallen i Zambia.

– Vi har tagit flera prover från olika delar av träet vilket gör att vi är väldigt säkra på åldern, säger Geoff Duller, professor i geografi vid Aberystwyth universitet i Wales, till SVT.

Annons

Konstruktionen kan ha använts som ett slags gångbro eller plattform. Det är oklart vilket slags människa som byggt den eftersom människoskelett bryts ned i den sura miljön som fyndet gjordes i. Forskarna gissar att det kan röra sig om en ättling till Homo erectus.

– Vem det nu än var som kunde göra detta måste den ha haft en stor hjärna, kunnat planera och troligtvis haft ett språk att uttrycka sig med. En sorts ingenjörskap. Vi måste omvärdera våra antaganden om jägare och samlare från denna tid, säger Larry Barham, professor i arkeologi vid universitetet i Liverpool, till SVT.

Studien om fyndet har publicerats i vetenskapstidskriften Nature.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons