Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Världshungern stannar på hög siffra

Förra året beräknas runt 780 miljoner människor världen över ha lidit av svält. Den årliga ökningen verkar ha avstannat men siffran är fortfarande för hög för att målet att utrota världshungern till 2030 ska nås, slår FN fast i sin hungerrapport.
FN • Publicerad 12 juli 2023
Pandemin, klimatförändringar och världskonflikter, som kriget i Ukraina, är de främsta orsakerna till att omkring 780 miljoner människor är undernärda. Arkivbild.
Pandemin, klimatförändringar och världskonflikter, som kriget i Ukraina, är de främsta orsakerna till att omkring 780 miljoner människor är undernärda. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Förra året var omkring 780 miljoner människor, nio procent av världens befolkning, undernärda och sedan 2019 har antalet människor som lider av hunger ökat med 122 miljoner. De främsta orsakerna är pandemin, klimatförändringar och konflikter, visar FN:s rapport över livsmedelssäkerheten i världen.

Värst är hungern på landsbygden i utvecklingsländer och enligt rapporten är det den snabba urbaniseringen som driver på förändringar i jordbrukets livsmedelssystem.

Annons

FN anser att omvärlden kraftigt bör öka investeringarna i landsbygdsutvecklingen för att göra livsmedelssystemen mer motståndskraftiga, hållbara och rättvisa.

Rapporten slår också fast att FN:s mål att utrota hungern i världen till 2030 inte kommer att nås och att nästan 600 miljoner människor kommer att lida av hunger år 2030.

Bakom rapporten står fem FN-organ som varje år gemensamt tar fram statistik över antal människor som globalt lider av hunger och undernäring och presenterar strategier för att möta problemet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons