Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Värnpliktiga får resa hem - med vissa begränsningar

Efter stoppet – Försvarsmakten lättar på restriktionerna för de värnpliktigas hemresor.
Publicerad 17 april 2020
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var i slutet av mars som Försvarsmakten bestämde att man minskade de värnpliktigas rörelsefrihet när det gäller hemresor. Detta för att minska smittspridning av coronaviruset.

Detta gällde fram till 17 april - nu har man återinfört möjligheten till hemresor, men med vissa begränsningar.

Annons

– Självklart ska vi i möjligaste mån följa expertmyndigheternas råd, men för oss handlar det om att säkerställa försvarsmaktens operativa förmåga. Och inte minst att upprätthålla motivationen hos de värnpliktiga.

– Dessutom är det en rättvisefråga eftersom våra anställda inte haft några restriktioner, säger Anders Callert, chef för Försvarsmaktens förbandsproduktion i ett pressmeddelande.

Man siktar på att minska antalet resor med hälften inom försvaret - genom att förlänga tjänstgöringsperioden i ena änden och ledigheten i andra.

Om någon värnpliktig blir sjuk hemma så ska man stanna kvar och vara symtomfri i 48 timmar.

– Jag vill passa på att framföra min tacksamhet till alla våra värnpliktiga och anställda för att de hållit moralen uppe under den här tiden, säger Anders Callert.

Thomas TörnqvistSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons