Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vattenfall ser över tysk värmeverksamhet

Vattenfall överväger att sälja hela sin värmeverksamhet i Berlin, Tyskland, skriver den statliga energikoncernen i ett pressmeddelande.
Det handlar om en verksamhet som förser 1,3 miljoner hushåll med värme och varmvatten.
Ekonomi • Publicerad 4 maj 2022
Rök från Vattenfalls värmeanläggning i Berlin, Tyskland. Arkivbild
Rök från Vattenfalls värmeanläggning i Berlin, Tyskland. ArkivbildFoto: Michael Sohn AP/TT

"Vattenfall har inlett en strategisk översyn av hur bolaget bäst kan bidra till energiomställningen och i detta sammanhang om det bör fortsätta äga värmeverksamheten i Berlin eller sälja den i sin helhet", skriver Vattenfall.

Vattenfalls värmeverksamhet i Berlin har cirka 1 700 anställda och förser ungefär 1,3 miljoner hushåll med varmvatten och värme, enligt Vattenfall. Den omfattar tio värme- och kraftvärmeverk liksom 80 småskaliga kraftvärmeverk och diverse andra tillgångar.

Frigöra resurser

Annons

Om Vattenfall väljer att behålla verksamheten i Berlin kommer det genomföras vad koncernen kallar "omfattande utsläppsminskningar".

"För det fall vi säljer verksamheten kommer vi att hitta en pålitlig framtida ägare som kan fortsätta omställningen av värmeverksamheten i Berlin medan Vattenfall kan frigöra både finansiella- och ledningsresurser för att fokusera på andra delar av portföljen för att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation", skriver Vattenfalls vd Anna Borg i en kommentar.

Tyskland fortsatt "en huvudmarknad"

Tyskland kommer oavsett vad Vattenfall gör när det gäller värmeverksamheten i Berlin fortsätta vara en huvudmarknad för Vattenfall, med nästan 4,5 miljoner kunder och en stor verksamhet inom förnybar energiproduktion och elhandel.

"Vi är fast beslutna att fortsätta spela en viktig roll i den tyska energiomställningen", skriver Anna Borg.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons