Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stenevi: Vi har stått upp för våra värderingar

Politik • Publicerad 12 september 2022
Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) och Märta Stenevi (MP) firar de ökande siffrorna på Miljöpartiets valvaka på Quality Hotel Globe på söndagskvällen.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) och Märta Stenevi (MP) firar de ökande siffrorna på Miljöpartiets valvaka på Quality Hotel Globe på söndagskvällen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Grön ungdoms språkrör Aida Badeli på Miljöpartiets valvaka på Quality Hotel Globe på söndagskvällen.
Grön ungdoms språkrör Aida Badeli på Miljöpartiets valvaka på Quality Hotel Globe på söndagskvällen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) och Per Bolund (MP) under Miljöpartiets valvaka på Quality Hotel Globe på söndagskvällen.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) och Per Bolund (MP) under Miljöpartiets valvaka på Quality Hotel Globe på söndagskvällen.Foto: Henrik Montgomery/TT

De preliminära resultaten visar på en stark valspurt för Miljöpartiet, med fem procent av rösterna, men fortfarande en stor osäkerhet om vilket block som får majoritet.

– Vi är ett av de partier som tydligt ökar, säger det andra språkröret Per Bolund som konstaterar att det lär dröja flera dagar innan resultatet blir helt klart

Annons

Han tycker att partiet fått ett tydligt uppdrag från väljarna.

– Vi har stått upp för våra värderingar när andra vikit ner sig, säger Bolund.

Andra toner på dansgolvet

Lyckan var först total på dansgolvet – men det fick ett abrupt slut när högerblocket sakta tog ledningen.

Från att ha gått från något som kunde liknas vid en klubbstämning med fullt dansgolv är stämningen som förbytt på MP:s valvaka. Deltagarna har blivit något mer lågmälda sedan högerblocket tog över ledningen.

Tidigare stod ungdomspartiet Grön ungdom i en klunga och hoppade till musiken i väntan på resultatet. Stundom tog de en paus för att jubla när resultaten för ytterligare distrikt presenteras.

Grön ungdoms språkrör Aida Badeli är glad, och chockad över spurten.

– Jag är hoppfull men samtidigt så vet man inte vad som kommer hända. Allt över fyra känns bra för mig. Är det fem, då är det helt sjukt. Då ska jag festa järnet, säger hon.

Ändå rysare

Valet är en rysare, men den stora ökningen enligt det preliminära resultatet som visas nu är fortfarande ett historiskt besked för MP, enligt det tidigare språkröret Gustav Fridolin till TT i valvakans vimmel.

– Efter allt tjat om hur jobbigt det är för oss, så visar det här att ryggrad faktiskt lönar sig, att stå pall och inte leka följa John med Sverigedemokraterna, säger Fridolin.

Fakta: Miljöpartiets tidigare val

2018: 4,4 procent

2014: 6,9 procent

2010: 7,3 procent

2006: 5,2 procent

2002: 4,6 procent

1998: 4,5 procent

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons