Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vill förenkla a-kassan: "Regeringen dröjer"

Regelverket för a-kassan är otydligt och gör det svårt att räkna ut hur mycket ersättning man har rätt till vid arbetslöshet. Det skriver Harald Petersson och Thomas Eriksson, ordförande respektive kanslichef vid Sveriges a-kassor, i och förordar att systemet förenklas.
Ekonomi • Publicerad 7 maj 2022
Dagens system för a-kassorna är för komplext och administrationstungt, anser debattörerna. Arkivbild.
Dagens system för a-kassorna är för komplext och administrationstungt, anser debattörerna. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Några av de centrala problemen, anser debattörerna, är att dagens regelverk kräver ett komplext och administrationstungt arbetssätt där vissa delar måste hanteras manuellt, vilket omöjliggör snabba och digitala lösningar.

Skribenterna anser att förslaget om att ersätta dagens arbetsvillkor med ett inkomstvillkor, som fanns med i regeringens utredning om a-kassan 2020, är välkommet – men konstaterar också att "regeringen dröjer med att ge besked om vad som ska hända med förslagen" från utredarna.

"För att skapa trygghet och stabilitet på den svenska arbets­marknaden är det angeläget att snarast ta vidare förslaget om modern, enkel och mer förutsägbar arbetslöshets­försäkring till beslut", skriver Petersson och Eriksson, och varnar samtidigt för att en ineffektiv arbetsförsäkring kan innebära kostnader på andra håll i välfärdssystemet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons