Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vill stoppa 41 invasiva arter: "Stor påverkan"

Natur • Publicerad 16 juni 2023
Blomsterlupinen är en av 41 invasiva arter som Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten vill förhindra.
Blomsterlupinen är en av 41 invasiva arter som Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten vill förhindra.Foto: Helena Landstedt/TT

Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten har lämnat förslag till regeringen på en nationell förteckning över invasiva främmande arter, meddelar myndigheterna.

Tanken är att förhindra att arterna – 41 till antalet – förs in, etableras och sprids i landet.

Annons

Förteckningen har som syfte att komplettera den lista med invasiva arter som förbjudits på EU-nivå med arter som är "problematiska ur ett svenskt perspektiv."

"Av dessa är 13 arter landlevande, alla med stor påverkan på de livsmiljöer där de etablerat sig", säger Henrik Lange, samordnare för invasiva främmande arter på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

De landlevande arterna som föreslås ingå på listan är blomsterlupin, parkslide, vresros, kaukasiskt fetblad, sibiriskt fetblad, strandkotula, spärroxbär, kanadensiskt gullris och mink.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons