Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vill stoppa "reflexmässig" stängning av gräns

Det dansksvenska samarbetet Greater Copenhagen trycker på för att Danmarks gräns ska öppnas för invånare i Öresundsregionen.
Man vill även se en långsiktig lösning för att undvika att gränsen kan stängas "reflexmässigt".
Coronaviruset • Publicerad 3 juni 2020
Skånes regionråd Carl Johan Sonesson (M).
Skånes regionråd Carl Johan Sonesson (M).Foto: Johan Nilsson/TT

– Mette Frederiksen (Danmarks statsminister) har öppnat upp för en regional lösning. Den dialogen vill vi vara med i, säger Carl Johan Sonesson (M), regionråd i Region Skåne, på en pressträff i Malmö.

Varnar för nya kriser

Styrelsen i samarbetsorganet ska skriva ett brev till både den danska och svenska regeringen och man eftersöker även en långsiktig lösning för gränsfrågan.

Annons

– De senaste fyra, fem åren har ju gränsen stängts ner av olika anledningar, säger Sonesson.

I samband med flyktingvågen hösten 2015 införde Sverige gränskontroller för resande från Danmark. I fjol införde danskarna gränskontroll mot Sverige för att bekämpa gränsöverskridande kriminalitet.

– Vi vill ha på plats en mer långsiktig lösning. För det kommer att komma nya pandemier och nya flyktingkriser. Då kan det inte vara så att man reflexmässigt, utifrån nationalstatens regering, bara stänger ner sin gräns rakt ner i en funktionell arbetsmarknadsregion, säger Sonesson.

Sverige utanför

Danmark stängde sina gränser i mitten av mars på grund av coronapandemin, men förra veckan kom den danska regeringen med beskedet man tillåter fritidsresor till och från Tyskland, Island och Norge från den 15 juni. Sverige lämnades dock utanför, men en dialog pågår mellan länderna.

– Precis som med allt med coronaviruset är det en helhet som ska tas i beaktning, sade den danska statsministern Mette Frederiksen (S).

Totalt ingår fyra regioner och 85 kommuner i samarbetsorganet Greater Copenhagen. Från svensk sida handlar det om Region Skåne och Region Halland samt skånska och halländska kommuner.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons