Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Villkorlig dom efter dödskrasch – tre dog

Lastbilen körde på en stillastående bil på motorvägen utanför Båstad.
Tre unga män dog.
Nu döms lastbilschauffören till villkorlig dom.
Brott • Publicerad 1 juli 2022
Tre unga män dog i olyckan. Arkivbild.
Tre unga män dog i olyckan. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Dödskraschen inträffade på E6 utanför Båstad natten till valborgsmässoafton. Lastbilschauffören åtalades för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död – enligt åklagaren brast den 27-årige chauffören allvarligt i uppmärksamhet och försiktighet genom att inte anpassa hastigheten strax innan olyckan inträffade.

Det ledde till att han körde in i en stillastående minibuss på motorvägen, där de tre unga männen befann sig intill bilen. De skadades så svårt att de avled. Strax före hade räddningstjänsten fått in larm om att en minibuss fattat eld vid E6 söder om Östra Karup strax utanför Båstad. De sex personer som färdades i minibussen gick ut, varpå lastbilen körde på bussen som i sin tur slungades mot personerna, uppgav polisen efter olyckan.

Annons

Från den stillastående bilen i höger körfält bolmade kraftig rök, vilket chauffören borde ha uppfattat om hastigheten hade varit lägre, har åklagare Malin Granström hävdat under rättegången i Helsingborgs tingsrätt.

Strax dessförinnan, i vänster körfält, stod en annan personbil med varningsblinkers på. Men chauffören, som nekat till brott, saktade inte ner.

Enligt rätten saknas bevis för att chauffören gjort sig skyldig till ett medvetet risktagande. Däremot är det enligt domen klarlagt att han "i god tid före olyckan uppmärksammat varningsblinkers på den stillastående bilen och sedan underlåtit att agera efter detta".

Nu döms chauffören till villkorlig dom för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Enligt rätten motsvarar straffvärdet tio månaders fängelse, men eftersom chauffören inte anses benägen att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet döms han till villkorlig dom.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons