Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Virgin börjar flyga turister till rymden

Virgin Galactic har bokat in sina första kommersiella flygningar till rymden och planerar att börja med månadsvisa flygningar senare i år, rapporterar CNBC.
Ekonomi • Publicerad 15 juni 2023
Richard Branson kan jubla. Arkivbild.
Richard Branson kan jubla. Arkivbild.Foto: Susan Montoya Bryan/AP/TT
Det är farkosten i mitten som, efter separation från det större flygplanet, tar turisterna upp i rymden. Arkivbild.
Det är farkosten i mitten som, efter separation från det större flygplanet, tar turisterna upp i rymden. Arkivbild.Foto: Matt Hartman/AP/TT

Beskedet fick aktien att rusa i efterhandeln på New York-börsen. En timme efter stängning hade den ökat drygt 50 procent.

Den första flygningen, Galactic 01, har en planerad avgång senare den här månaden, någon gång mellan 27 och 30 juni. Den andra avgången beräknas ske i augusti och därefter ska det vara månadsvis trafik upp i rymden, uppger företaget i ett pressmeddelande.

Annons

Ombord kommer tre medlemmar ur det italienska flygvapnet att vara. De ska genomföra diverse tester uppe i rymden.

Bolaget har haft flera motgångar i kapplöpningen om den kommersiella rymdturismen sedan det grundades av brittiske entreprenören Richard Branson 2004 och har en orderstock på omkring 800 sålda biljetter att beta av.

Farkosten VSS Unity, som rymmer sex personer, är inte en klassisk raket. I stället fraktas den högt upp i luften av ett flygplan, innan den startar sina motorer och åker den sista biten mot gränsen till rymden. Sedan vänder den och glider tillbaka ned mot jorden.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons