Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vitkål – det nya vita guldet

En kundkorg innehållandes vitkål, hushållsmargarin och kaffe gräver allt djupare hål i hushållens plånbok.
De är några av varorna som rusat allra mest i pris under 2022.
Ekonomi • Publicerad 14 september 2022
Vitkål har rusat i pris. Arkivbild.
Vitkål har rusat i pris. Arkivbild.Foto: Dan Hansson/ SvD / TT

Inflationen fortsätter att lyfta och livsmedelspriserna är en högst bidragande del. Augusti månad blev nu nionde månaden i rad med stigande priser.

"Totalt rör det sig om en prisökning på 14,03 procent det senaste året", säger Carl Mårtensson", prisstatistiker på Statistiska centralbyrån (SCB) i ett pressmeddelande.

Annons

Då är det föga tröst att för augusti månad skedde faktiskt en marginell prisökning på livsmedel och alkoholfria drycker, 0,64 procent, jämfört med rekordmånaden juli (3,2 procent).

Det är dock stor skillnad mellan olika livsmedelsprodukter. Lite överraskande är kanske vitkål det som sticker ut allra mest med en prisutveckling på hela 47 procent.

Däremot kan den som vill spara pengar, satsa på en morots- eller purjolökssoppa. De båda har minskat 10,6 respektive 8,6 procent i pris under 2022.

Bland basvaror som tynger hushållens matkostnader finns kaffe, upp 36,7 procent, och hushållsmargarin, upp 39,4 procent.

Den senaste tiden har det dock skett kraftiga prissvängningar på vissa produkter, till exempel priset på apelsiner har rusat med hela 33 procent den senaste månaden.

Det är kanske inte det mest självklara substitutet för en apelsin men den prismedvetne kan trösta sig med en morot, den har blivit drygt 19 procent billigare.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons