Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vitrysk oppositionspolitiker bortförd

Vitryssland • Publicerad 1 juni 2020
Den vitryske oppositionsledaren Mikola Statkevitj håller ett tal vid en manifestation i huvudstaden Minsk den 14 maj.
Den vitryske oppositionsledaren Mikola Statkevitj håller ett tal vid en manifestation i huvudstaden Minsk den 14 maj.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Den vitryske oppositionspolitikern Mikola Statkevitj har gripits, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Han fördes bort av civilklädda personer på söndagseftermiddagen, berättar hans hustru för människorättscentret Vesna, enligt Interfax. Hon har anmält sin make som kidnappad.

Om knappt tre månader är det presidentval i Vitryssland och Statkevitj har försökt ställa upp som kandidat mot den långvarige presidenten Alexandr Lukasjenko, vars auktoritära regim kontrollerar landet.

Annons

Statkevitj leder landets socialdemokratiska parti och ställde upp i presidentvalet 2010, men förlorade mot den sittande Lukasjenko. Efteråt bröt stora demonstrationer ut mot valresultatet och över 600 oppositionsanhängare greps, däribland Statkevitj.

Han dömdes i maj 2011 till sex års fängelse för att ha organiserat upplopp, men släpptes 2015 av Lukasjenko med villkoret att domen skulle kvarstå i ytterligare åtta år.

Statkevitj har sedan dess anordnat protester vid enstaka tillfällen och har haft siktet inställt på presidentvalet den 9 augusti. Hans ansökan om att ställa upp som kandidat har dock avslagits, med hänvisning till domen mot honom.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons