Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Han tar över Volvo Cars

Börsnotering i höstas. Vd-byte i vår.
Volvo Cars plockar in skotten Jim Rowan som ny vd efter Håkan Samuelsson. Bytet ska ske i mars, uppger bolaget.
Ekonomi • Publicerad 4 januari 2022
Jim Rowan blir i mars ny vd för Volvo Cars. Arkivbild.
Jim Rowan blir i mars ny vd för Volvo Cars. Arkivbild.Foto: Foto: Volvo Cars.
Volvo Cars får en ny vd i mars. Arkivbild.
Volvo Cars får en ny vd i mars. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Håkan Samuelsson har varit vd för Volvo Cars sedan i oktober 2012 och lotsade i höstas bolaget igenom en uppmärksammad börsnotering.

Samtidigt har Samuelsson, som fyller 71 i mars, redan tidigare aviserat att han troligen skulle kliva åt sidan när hans nuvarande kontrakt löper ut i slutet av året.

Annons

Nu sker bytet redan den 21 mars.

"Spännande tid"

In i stället: Jim Rowan, i dag vd för Ember Technologies.

"Jag är glad över att få börja på Volvo Cars i en så spännande tid för företaget, med de stora förändringar som följer för branschen och konsumenterna", säger Rowan i ett pressmeddelande.

Volvo Cars lyfter i sitt pressmeddelande fram Glasgowfödde Jim Rowans erfarenhet av digitalisering och hans bakgrund inom olika globala företag i konsument- och tekniksektorn.

Amerikanska Ember Technologies säljer bland annat kaffemuggar med inbyggd temperaturkontroll, medan brittiska Dyson, där han tidigare varit vd, bland annat saluför dammsugare och andra hushållsprodukter.

"Volvo Cars går igenom en snabb digital transformation och det är därför vi vill rekrytera en person med erfarenhet utanför bilindustrin för att vara global vd", säger styrelseordföranden Eric Li i pressmeddelandet.

Lämnar styrelsen

Håkan Samuelsson lämnar i mars även styrelsen för Volvo Cars, som han suttit i sedan 2010. Han fortsätter dock som ordförande för elbilsföretaget Polestar, som enligt planerna ska introduceras på Nasdaqbörsen i New York senare i år.

"Jag vill ta tillfället i akt att tacka Håkan Samuelsson för hans engagemang och beslutsamhet under de senaste tio åren på Volvo Cars. Håkan har tillsammans med sin ledningsgrupp skapat en förnyad och stark produktlinje, återupprättat Volvo som ett för framtiden starkt positionerat premiumvarumärke. En position som möjliggjort en framgångsrik börsnotering av Volvo Cars", säger Eric Li.

Fakta: Volvo Cars

Ägs sedan 2010 av kinesiska Zhejiang Geely Holding, som köpte Volvo Cars från Ford.

I december 2020 hade Volvo Cars cirka 40 000 heltidsanställda.

Huvudkontoret ligger i Torslanda på Hisingen. Cirka hälften av de anställda finns i Göteborg.

Volvo Cars huvudsakliga fabriker finns i Göteborg, Gent (Belgien), South Carolina (USA) samt Chengdu, Daqing och Taizhou (Kina), medan motorerna tillverkas i Skövde och Zhangjiakou (Kina) och karosskomponenter i Olofström.

Källa: Volvo Cars.

Fakta: Volvo Cars

Född: i Glasgow 1965.

Familj: gift, fyra barn.

Bakgrund: ingenjörsstudier vid Glasgow Caledonian University och Glasgow School of Technology, samt master i företagsekonomi från Northumbria-universitetet i Newcastle.

Vd för Ember Technologies sedan februari 2021. vd för Dyson Group 2017–2020 och dessförinnan operativ chef i samma bolag 2012–2017. Har tidigare jobbat för bland annat Blackberry och Flextronics.

Källa: Volvo Cars.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons